Somnul in weekend iti poate dauna

somnSchimbarea rutinei somnului creste riscul unor boli cardiace si diabet, au descoperit oamenii de stiinta. Chiar si schimbarile mici in programul de somn pot fi problematice, asa ca ar fi bine ca in weekend sa ai aceleasi obiceiuri.

Studiile precedente efectuate pe angajati au aratat ca nu e bine sa ai ore diferite de trezit dimineata. Studiul acesta, realizat de Universitatea din Pittsburgh, a fost facut pe 447 de barbati si femei care au purtat aparate de monitorizare a somnului si au fost rugati sa completeze chestionare in privita dietei lor. Rezultatele au aratat ca 85% dintre participanti au un punct mediu al somnului, adica momentul aflat la jumatatea timpului dintre adormire si trezire, intarziat in zilele libere, adica dorm mai mult in anumite dimineti. Cei care dorm in weekend mai mult au un nivel al colesterolului ridicat, o circumferinta a taliei mai mare, un index corporal de asemenea ridicat si o rezistenta mai mare la insulina decat cei care continuta sa se trezeasca in weekend ca si cum ar fi inca in saptamana de lucru.

Citeste si  Gel contraceptiv pentru barbati

Patricia M. Wong a declarat ca jetlag-ul social este nepotrivirea ritmului circadian cu orele de trezit impuse de societate. Studiul acesta a aratat ca jetlag-ul acesta contribuie la probleme metabolice, iar acestea pot cauza obezitate, diabet si boli cardiovasculare.

Informatiile au fost publicate in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

[sursa]