Stresul cronic răspândește cancerul în corp
Cand soarecii sunt expusi la stres continuu, cronic, sistemul limfatic sufera modificari fizice care ajuta cancerul sa se raspandeasca in corpurile lor. Desi studiul nu a fost inca reprodus in cazul oamenilor, este un mare pas inainte facut in intelegerea modului in care stresul ajuta dezvoltarea celulelor tumorilor. Cercetatorii au descoperit deja un medicament care impiedica acest lucru in cazul femeilor care sufera de cancer la san.
„Nu sugeram absolut deloc faptul ca cineva care sufera de cancer ar trebui sa se relaxeze pentru ca s-ar afla intr-una dintre cele mai stresante situatii din cate exista. Ne intereseaza modul in care privim pacientii bolnavi de cancer pentru ca acestia sunt afectati psihic de stres dar si fizic.” – Erica Sloan, Monash University
Exista doua moduri prin care celulele canceroase se raspandesc in corp: prin vase de sange sau prin sistemul limfatic, o retea de tuburi care directioneaza fluidul din tesuturi inapoi in sistemul circulator. Odata ce au iesit, pot forma alte tumori mortale. De aceea este foarte important ca doctorii sa extirpe cancerul cat mai repede dupa ce acesta a fost diagnosticat.
Oamenii de stiinta stiu deja ca hormonii stresului pot mari formarea vaselor de sange, iar asta inseamna mai multe cai de scapare pentru celulele canceroase, dar pana acum nu a fost clar faptul ca acestia influenteaza si sistemul limfatic. Pentru a intelege, echipa a aplicat un stres enorm unor soareci echivalent cu sentimentul oamenilor de clacare. Acestor soareci li s-a raspandit cancerul in corp mult mai repede decat cel al celor relaxati, iar acest lucru a fost vizibil din cauza faptului ca adrenalina a activat sistemul nervos simpatic pana la formarea limfei. Hormonul a modificat vasele limfatice ce plecau din tumorile canceroase prin care celulele periculoase au iesit pentru a infecta alte parti ale corpului.
„Asadar, nu doar ca sunt create noi cai de scapare ale celulelor canceroase dar si viteza este modificata” – Erica Sloan
Procesul este vizibil in imaginile de mai jos. Vasul limfatic de sus este unul relaxat, iar cel de jos supus unui stres cronic. Cercul alb marcheaza o particula precum o potentiala celula canceroasa:
Dar exista si o veste buna. Cercetatorii au reusit sa opreasca acest proces cu ajutorul unui beta-blocant existent pe piata. Si pentru ca propranolol-ul a tot fost folosit peste tot in lume, savantii au mers mai departe si au analizat testele pe oameni pentru a afla daca beta-blocanti ar putea incetini raspandirea cancerului.
Dupa ce au verficiat datele a 1000 de pacienti cu cancer la san din Italia, au descoperit lucruri interesante.
„Verificati timp de aproape 7 ani, am observat ca cei care au luat beta-blocanti au avut mai putine celule canceroase care s-au scurs prin sistemul limfatic pentru a ajunge la alte organe” – Erica Sloan
Cercetatorii au demarat acum un studiu pilot in Melbourne in care folosesc propranolol intr-un grup de femei cu cancer la san si spera sa functioneze, pentru ca folosirea unei metode ieftine pentru a incetini raspandirea lui ar fi o mare victorie.
Cercetarea a fost publicata in Nature Communications.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.