Foto: Terra si Luna, de la departare

Scopul misiunii NASA OSIRIS-REx este acela de a aduce inapoi pe Terra o mostra de pe asteroidul Bennu, un pietroi bogat in carbon ce ar putea contine material organic sau stramosi moleculari ai vietii. Este, de asemenea, un asteroid ce ar putea trece mai tarziu pe langa noi, peste cateva secole. Sonda OSIRIS-REx ar trebui sa ajunga langa Bennu in august 2018.

Imaginea aceasta este compusa din datele capturate de instrumentul MapCam de la bordul sondei pe 2 octombrie 2017, cand s-a aflat la 5 milioane de km departare. Au fost combinate trei imagini in diferite lungimi de unda a culorii si a fost corectata cromatic, iar Luna a fost luminata in post-procesare pentru a o face mai vizibila. (aici, sursa)

De ce manipuleaza NASA fotografiile din spatiu?

Adeptii teoriei conspiratiilor spun deja ca NASA ascunde „adevarul” prin manipularea imaginilor sosite de la sondele trimise in spatiu, si asa este. „Adevarul” nu este atat de usor de distins in fotografiile originale, pentru ca de regula acestea sunt facute folosind filtre de culoare, cate una pentru fiecare dintre R, G si B, sau cu filtre in diferite lungimi de unda. Oamenii de stiinta de la NASA apoi le post-proceseaza pentru a le aduce cat mai aproape de ceea ce ar vedea ochiul uman, daca am ajunge atat de aproape de obiectul fotografiat. In acelasi timp, cercetatorii cauta sa evidentieze anumite structuri celeste, motiv pentru care manipuleaza imaginile. Conspiratie? Prostia unora, mai degraba.