Trei figurine Lego orbiteaza Jupiter

Lego JupiterDupa o distanta de 2.8 miliarde de km parcursa in ultimii 5 ani, sonda Juno tocmai a facut cel mai dificil lucru pe care NASA l-a intreprins pana acum – plasarea unei sonde pe orbita lui Jupiter.

Excursia a costat 1.1 miliarde de dolari si a fost efectuata cu viteza de 265.000 km/ora. A atins faza critica pe 4 iulie cu o activare a motoarelor de 35 min pentru a se plasa pe o orbita de 53 de zile.

Sonda este automata si are 3.6 tone si contine 3 figurine Lego de doar 4 cm ca parte a unui program educational menit sa inspire copiii din toata lumea. Acestea ii intruchipeaza pe Galileo Galilei, zeul Jupiter si sotia sa Juno, de unde si numele sondei.

Citeste si  NASA publică noi indicii ale existenței jeturilor de apă pe Europa

In 1610, Gelileo a facut primele observatii detaliate ale lui Jupiter, descoperind cei mai mari 4 sateliti. Planeta, care este de 300 de ori mai mari decat Terra, are 64 de sateliti permanenti plus cativa temporari, comete capturate de gravitatia sa.

Jupiter, este o zeitate obraznica ce se ascundea printre nori, dar sotia sa, Juno, putea vedea prin ei, de unde si lupa din mana figurinei Lego.

[sursa]