Trei lucruri interesante despre Voyager 1

voyager 1Acum 35 de ani au fost lansate cele doua sonde Voyager, intr-o perioada in care toate planetele s-au aliniat, la propriu, fenomen care are loc o data la 176 de ani. In acest fel, misiunea Voyager a putut sa analizeze cele 4 planete gazoase gigantice.

Voyager 1 a fost echipata cu un disc din aur pe care au fost inregistrate sunete in multe limbi, sunete facute de animale, de copii, de ploaie si de Beatlesi, in caz ca sonda va fi interceptata de o civilizatie extraterestra inteligenta. Momentan, se afla la marginea sistemului solar, la marginea heliosferei, mai exact. Dincolo de aceasta ultima limita, va intra in spatiul inter-stelar, iar semnele au devenit deja evidente.

Am aflat trei lucruri interesante despre Voyager:

1. Se afla la o distanta de 18 miliarde de km de Terra si calatoreste cu o viteza de 61.000 km/ora.

2. Inregistreaza date, chiar daca misiunea s-a incheiat in 1980. Sase din cele 11 instrumente functioneaza, si anume cele care se ocupa de analizarea campurilor magnetice, emisiilor ultraviolete si radiatiilor comice. In martie 2011, sonda a fost repozitionata pentru prima data in 21 de ani pentru a studia comportamentul particulelor incarcate in spatiul interstelar. Dupa 3 luni, Nasa a spus ca analizele au aratat ca marginea sistemului solar nu este o zona linistita ci una plina de bule magnetice de milioane de km marime. In decembrie 2011 a analizat emisiile de hidrogen ionizat ale Caii Lactee, analiza utilizata de NASA si in cazul altor galaxii pentru a afla care e rata de producere a noilor stele.

Citeste si  Cea mai mare camera foto digitala va fi indreptata spre cer in 2022

3. Mai are 15 ani de functionare. Bateria e bazata pe descompunerea plutoniului 238, dar pierde 4w/an si mai are pana in 2020, iar in 2025 oricum NASA va opri toate instrumentele.

[sursa]