Un grup de biologi ignoră jurnalele de știință și publică direct pe internet

lucrare stiintificaDe la primul jurnal creat acum 351 de ani, procesul verificarii informatiei stiintifice a ramas in general acelasi. Rezultatele sunt scrise, revizuite si, eventual, publicate. Chiar daca acest proces contribuie la aparitia unor articole de calitate, el este foarte lent. O lucrare din domeniul biologiei este publicata dupa un proces lung de 6-12 luni.

Acum, un grup de savanti incearca sa schimbe procedura prin urcarea lucrarilor lor pe un site open source de pre-print intitulat bioRxiv, inainte de a le da jurnalelor clasice. Asta inseamna ca munca lor este publica si libera la comentarii in mod gratuit.

Serverele pre-print sunt ceva ce fizicienii si matematicienii folosesc deja in mod regulat. In anii ’90, arXiv.org devenise sursa principala de cercetare, permitandu-le celor din comunitatea stiintifica sa comenteze si sa contribuie cu idei proprii. Un fel de Facebook pentru cercetatori.

Este un sistem care inca functioneaza si care completeaza sistemul traditional din aceste domenii cu 80% dintre manuscrise publicate mai intai pe arXiv.org, ajungand apoi in jurnalele de mainstream cu actualizari benefice si chiar alti autori in urma feedbackului primit pe server.

Citeste si  Misterioasa Sferă Dyson ar putea avea o altă explicație

Servere pre-print similare exista si in alte domenii de cercetare, dar au fost folosite foarte putin pana acum pentru ca cercetatorilor le-a fost teama ca le-ar pata reputatia, dar pentru ca ritmul de publicare al jurnalelor devine din ce in ce mai lent, oamenii de stiinta au decis ca e timpul sa opreasca acest tabu si au inceput sa-si publice lucrarile pe twitter cu hashtag-ul #ASAPbio. Sustinatorii modelului ii includ pe Carol Greider, laureat al Premiului Nobel pentru Biologie de la Universitatea Johns Hopkins, si Steve Shea de la Cold Spring Harbour Laboratory.

Motivele pentru care savantii sunt entuziasmati de ideea pre-print-ului sunt ca cercetarea devina accesibila publicului, public ce finanteaza domeniul prin taxele platite, si ca aceasta va avansa mult mai usor. De exemplu, cum s-a intamplat in cazul virusului Zika. Cercetatorii au colaborat pentru a invata unii de la altii in doar cateva zile pe servere pre-print.

[sursa]