Undele magnetice pot controla caldura si sunetul

sunetSunetul este transportat de vibratii ale atomilor din gaze, lichide si materie solida. Cand vorbim unii cu ceilalti, corzile vocale vibreaza cauzand vibratia aerului care iese din plamani. Acest proces creeaza undele sonore care se propaga prin aer pana cand lovesc timpanul interlocutorului, care si el vibreaza (timpanul). Sunetul este afectat de mediul prin care circula si de frecventa undelor. Instrumentele muzicale manipuleaza aceste unde. Stim ca exista frecvente in afara spectrului auditiv uman. Oamenii de stiinta studiaza limitele din afara spectrului nostru pentru a afla lucruri interesante.

Acum o suta de ani, savantii au inteles ca degajarea termica nu este altceva decat energie stocata in vibratia atomilor, deci inrudita cu sunetul. Ei bine, recent, au observat ca vibratiile au si proprietati magnetice.

Citeste si  Bosonul Madala ar putea desluși misterul materiei întunecate

In 1930, fizicienii au modelat vibratiile atomice in particule, asa cum lumina este atat unda cat si particula. Ei au denumit particulele undelor sonore drept fononi. Astazi, fizicienii trateaza fononii ca fiind cvasi-particule. Acestia transporta sunet si caldura. In metale, caldura este transportata de miscarea electronilor din atomi. In alte materiale, ea este transportata aproape exclusiv de fononi. Asadar, proprietatile mecanice, acustice si termice ale undelor sonore au fost demult descoperite, dar nu si-a imaginat nimeni, pana acum, ca undele sonore pot avea proprietati magnetice.

[sursa]