Vaccinuri inhalabile prin sunet

unda sonoraCercetatorii australieni au creat o forma noua de unda sonora hibrida, prima in 50 de ani, care deschide usa unor noi posibilitati pentru tratamentele cu celule stem. Undele sonore sunt indeajuns de delicate sa poata fi folosite in aplicatii biomedicale si modifica celulele stem in moduri non-distructive.

Undele sonore hibride poarta denumirea „surface-reflected bulk waves” si combina doua tipuri deja existente: undele bulk (similare unui covor agitat la un capat si care preia o forma sinusoidala pana la capatul sau) si undele de suprafata (acelea care circula la suprafata oceanelor fara a influenta apa din adancuri). Amestecandu-le, rezulta o unda puternica de frecventa inalta si amplitudine joasa, iar asta inseamna ca medicamentele si vaccinurile pot fi introduse in corp printr-un device generator de ceata. Testele demarate pana acum de savanti au aratat cum acestea pot fi inhalate sub forma cetei.

„Principiul este simplu. E ca si cum ai tipa la lichid, iar acesta vibreaza si se sparge in vapori” – Amgad Rezk, RMIT University

In timp ce undele de suprafata au mai fost folosite pentru a mixa lichide la scara mica, procesul a fost unul foarte lent pana acum. Pe masura ce energia undelor este marita, device-ul devine instabil. Adaugarea undelor bulk stabilizeaza procedura, iar asta inseamna o putere mai mare.

„Am folosit unde sonore pentru a reduce timpul asimilarii vaccinurilor de la 30 minute la 30 secunde, dar munca noastra deschide si usa tratamentelor eficiente ale plamanilor prin intermediul celulelor stem, permitandu-ne sa trimitem celule direct in plaman.” – Amgad Rezk

Un nou device, intitulat HYDRA a fost construit pentru a profita de aceste unde sonore bulk. Transforma electricitatea care trece printr-un cip piezoelectric in unde sonore, care apoi sunt folosite pentru a sparge lichidul in vapori.

Citeste si  Guvernul SUA sprijina medicamentul ce mareste libidoul femeilor

Cercetarile au fost publicate in Advanced Materials.

[sursa]