VIDEO: Ce se intampla in cazul unui impact cosmic in ocean

impact asteroid oceanCum putem supravietui? Cand ne gandim la posibilitatea unui impact cosmic pe Terra este destul de usor sa ne imaginam efectele catastrofale, mai ales daca ar lovi o zona urbana, dar avand in vedere ca planeta este acoperita in proportie de 70% cu apa, cele mai mari sanse sunt ca un impact sa aiba loc in ocean. Ce ar insemna asta pentru noi?

Raspunsul, potrivit unui model realizat de oamenii de stiinta de la Laboratorul National Los Alamos, este unul complicat. Echipa a rulat o serie de simulari 3D pentru a afla cat de mare va fi unda de soc si cum se va dispersa apa. Interesant faptul ca in cazul unui impact in larg, ce ar putea genera valuri inalte de kilometri, un tsunami devastator pentru asezarile de pe coaste ar fi improbabil si asta pentru ca undele de soc ar fi scurte nu lungi, precum cele generate de un seism. Valurile cauzate de un impact cosmic nu s-ar propaga prea mult.

Daca un asteroid ar lovi oceanul la 10-20 km distanta de o zona populata de coasta, efectele ar fi devastatoare. Vorbim despre inundatii, unda de soc, temperatura ridicata si vanturi similare uraganelor. Efectul ar fi altul daca asteroidul ar exploda in aer, fragmentandu-se in bucati mai mici.

Citeste si  VIDEO: Pacient cantand la chitara in timpul unei operatii pe creier

Un alt pericol ar fi vaporii de apa care, daca ar ajunge in stratosfera, ar putea ramane deasupra planetei luni de zile sau chiar ani. Intr-una dintre simulari, 250 megatone de metri cubi de apa vaporizata au fost ridicate in atmosfera. De vreme ce vaporii de apa sunt ca un gaz cu efect de sera, asta ar duce la o incalzire accentuata a planetei ce ar putea dura ani de zile.

Descoperirile au fost prezentate saptamana aceasta la intalnirea American Geophysical Fall de la San Francisco, dar nu au fost inca publicate.

[sursa]