VIDEO: Prima treapta a rachetei Falcon 9 (SpaceX) a apuntat cu succes

falcon 9APUNTÁ, pers. 3 apuntează, vb. I. Intranz. (Despre avioane) A ateriza pe puntea unui portavion.
ATERIZÁ, aterizez, vb. I. Intranz. (Despre aeronave) A efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol.

Dupa ce Blue Origin a reusit sa-si aduca in siguranta racheta pe sol, a venit randul celor de la SpaceX! Este pentru prima data cand compania lui Elon Musk reuseste sa aterizeze pe verticala prima treapta a rachetei Falcon 9 si face primul pas catre rachetele reutilizabile.

Aceasta lansare este si primul zbor al SpaceX din iunie, dupa ce o racheta Falcon 9 a explodat in drumul sau spre Statia Spatiala Internationala. Ineditul situatiei consta si in faptul ca este prima racheta ce aterizeaza in siguranta dupa ce a calatorit atat de adanc in Spatiu.

Daca ar fi sa le comparam, cele doua sunt extrem de diferite. Falcon 9 este mai complexa decat New Sheppard a companiei Blue Origin si este conceputa sa zboare la altitudini mai mari in Spatiu si cu o viteza mult mai mare. Racheta Blue Origin se afla intr-o pozitie aproape verticala tot timpul, de la lansare si pana la aterizare, pe cand cea a SpaceX trebuie sa se repozitioneze pentru a putea reintra in atmosfera la viteza foarte mare.

Iata tweetul CEO-ului companiei Blue Origin, dupa ce SpaceX a reusit aterizarea:

Congrats @SpaceX on landing Falcon’s suborbital booster stage. Welcome to the club!

— Jeff Bezos (@JeffBezos) December 22, 2015

Acum, rachetele ce ajung pe orbita sunt pierdute sau distruse dupa decolare, iar asta pipereaza costul zborului spatial pentru ca este necesara construirea unei rachete de la zero odata cu o noua lansare, dar daca SpaceX si-ar putea reutiliza rachetele, ar putea econmisi acele fonduri destinate rachetelor noi.

Citeste si  Oamenii de stiinta vor analiza cel mai indepartat strat atmosferic

SpaceX a mai incercat de doua ori sa aterizeze in siguranta rachete in ianuarie si aprilie, dar in ambele situatii rachetele au cazut pe o parte si au explodat. De atunci, SpaceX a facut cateva modificari, cum ar fi faptul ca aterizarea a avut loc pe sol si nu pe mare. De asemenea, au facut un upgrade la motor si structura pentru o putere mai mare.

Daca SpaceX poate reutiliza rachetele, totul se va schimba in industria privata a zborului spatial. Elon Musk a declarat ca Falcon 9 costa 16 milioane de dolari si tot combustibilul 200.000 de dolari. Eliminand cheltuiala celor 16 milioane, pretul lansarilor va scadea dramatic. Companiile rivale vor fi nevoite sa exploreze ideea rachetelor reutilizabile pentru a face fata concurentei reprezentate de SpaceX.

[sursa]