Cel mai mare telescop indreptat spre „megastructura extraterestra”

mega-structura extraterestraSaptamana trecuta, astronomii au dat peste ceea ce pare a fi un fenomen natural extrem de rar si inca neinteles sau, dupa cum a spus un om de stiinta, o posibila megastructura extraterestra, o idee ce a iesit la suprafata pentru ca toate celelalte explicatii s-au dovedit a fi gresite. Ramane o speculatie cu sanse incredibil de mici de confirmare.

Este vorba despre un tipar foarte ciudat al luminii ce inconjoara o stea indepartata. Tiparul nu poate fi explicat inca. Cand o planeta orbiteaza o stea si trece prin fata ei, noi percepem o estompare a luminii emise de ea de aproximativ 1%, dar orice ar trece prin fata stelei KIC 8462852, lumina scade cu 22%. Ceva foarte foarte mare  se afla acolo iar oamenii de stiinta au inceput sa arunce cu explicatii posibile, inclusiv o civilizatie extraterestra.

Cercetatorii s-au pus pe treaba. Au indreptat Allen Telescope Array, sau ATA, spre aceasta stea. ATA este compus din 42 de radiotelescoape din California.

Citeste si  Pleiadele stralucesc mai puternic luna aceasta

Seth Shostak, de la Institutul SETI este implicat. Nu ar trebui sa ne entuziasmam foarte mult in privinta extraterestrilor pentru ca sunt sanse foarte mari sa nu fie asa ceva acolo, dar ne putem entuziasma cu gandul la faptul ca orice ar fi, e foarte interesant. Prima explicatie ar fi ca exista un nor masiv de praf, dar oamenii de stiinta o cam exclud pentru ca nu exista lumina infrarosie. Un roi de comete? Dar acolo nu gasim perturbari gravitationale care sa atraga cometele.

Allen Telescope Array nu va analiza lumina stelei ci va asculta toata zona pentru a detecta semnalele radio emise in 9 miliarde de canale.

[sursa]