„Megastructura extraterestra”, un fenomen natural

megastructura extraterestraNe-am bucurat degeaba. Noile observatii sugereaza ca megastructura extraerestra banuita a se afla in preajma unei stele, diminuandu-i luminozitatea cu 20%, atunci cand se afla intre noi si sursa de lumina, nu este o megastructura ci un fenomen natural.

Sistemul stelar KIC 8462852, aflat la distanta de 1.400 ani-lumina, a fost banuit ca ar gazdui o sfera Dyson, o structura teoretica ce ar avea unicul scop de a recolta energia stelei. SETI a indreptat radio telescopul Allen Telescope Array compus din 42 de antene spre aceasta stea. Dupa doua saptamani de observatii, avem rezultatele.

Radiotelescopul a cautat semnale emise de o inteligenta extraterestra in frecvente intre 1 si 10 ghz si nu a gasit nimic. S-au uitat si dupa un semnal ce ar fi putut fi emis in toate directiile, dar degeaba. Un comunicat al SETI ne-a dezvaluit ca au fost cautate transmisii ce utilizeaza de 100 ori mai multa energie decat cele emise de catre Umanitate in banda scurta si de 10 milioane de ori mai puternice in banda larga.

Citeste si  Oumuamua, primul asteroid interstelar observat de pe Pământ, călătorește cu 38,3 km/s

Directorul SETI, Seth Shostak, a declarat ca s-au inselat de fiecare data cand au crezut ca au dat peste un semnal cu origini inteligente. Totusi, este iportant sa aflam ce se intampla in jurul acelei stele. Comunicatul spune, de asemenea, ca un semnal ce ne-ar fi vizat in mod direct pe noi, ar trebui emis intr-o frecventa mult mai joasa ce inca nu a fost verificata.

Pana una-alta, putem presupune ca ceea ce s-ar afla in preajma acelei stele este un nor de resturi provenite de la cometele sfaramate de fortele gravitationale.

[sursa]