Juno - JupiterCosmos 

NASA caută apă pe Jupiter

Juno - JupiterSonda Juno a NASA va ajunge pe orbita planetei Jupiter anul viitor în iulie pentru a căuta apă și pentru a analiza norii. Va fi prima navă care va orbita planeta în mai mult de un deceniu și avem foarte mult de recuperat.

Jupiter a jucat un rol principal în formarea Sistemului Solar. Precum Soarele, este compus în cea mai mare parte din hidrogen și heliu, dar analizarea celorlalte elemente, care se găsesc în cantități mai mici ar putea fi cheia înțelegerii modului în care s-au format planetele.

Multe sonde au trecut pe lângă gigantul gazos în drumul lor spre alte destinații, dar Galileo a petrecut opt ani explorând gigantul și lunile sale. O mare surpriză a fost aceea că a detectat urme de vapori de apă! Oxigen este al treilea element cantitativ în Univers, așa că Jupiter ar trebui să aibă foarte mult captiv în apă, poate chiar de 20 de ori mai mult decât pe Terra.

Juno, lansată în 2011, întoarce omenirea lângă Jupiter pentru o privire mai atentă. Va căuta oxigen în atmosfera la 6 altitudini și va orbita planeta pe deasupra polilor pentru a oferi alte informații decât Galileo, care a orbitat zona ecuatorială. Orice anomalie detectată de senzorii gravitaționali ai lui Juno ne-ar putea oferi indicii privind interiorul planetei, care ar putea fi unul solid format din elemente mai grele.

Citeste si  Mini-documentar despre Pluto si New Horizons

Formarea planetei Jupiter

Aceste rezultate ar trebui să ne ajute să ne facem o imagine în privința formarii sale. Un miez solid ar sugera că acesta a început precum Terra, cu roca și gheață aglomerându-se, după care s-au adăugat hidrogenul și heliul atrase gravitațional. Dacă nu, Jupiter s-ar fi născut în urma compactării unui nor uriaș de gaz amorf.

Un Jupiter umed ar fi indiciul unei ere de bombardament în timpul formării planetelor, un proces care ar fi adus apa pe Terra. Dacă Jupiter este uscat, este posibil ca apa aceea să fi izvorât în Terra. Înțelegând planeta aceasta, vom înțelege multe exoplanete care-i seamănă din galaxie. Este o oportunitate uriașă.

Similare

One Thought to “NASA caută apă pe Jupiter”

  1. […] Juno a efectuat cu succes primul din cele 36 de zboruri orbitale in jurul lui Jupiter. Distanta cea mai […]

Leave a Comment