India a descoperit o exo-planeta pe care un an dureaza numai 19.5 zile

Iata o premiera foarte importanta: oamenii de stiinta indieni au descoperit o exo-paneta mai mica decat Saturn in jurul unei stele aflate la 600 de ani-lumina distanta.

Planeta a fost botezata EPIC 211945201b sau K2-236b si este mare, de aprox. 27 de ori mai masiva decat Terra. Descoperirea arunca India in grupul select al tarilor care au descoperit planete in afara Sistemului nostru Solar.

Exo-planetele nu mai sunt atat de rare, avand in vedere ca am descoperit pana acum 3.786, dar cele mai multe, 2.600, au fost gasite de telescopul spatial Kepler al NASA. Aceasta ultima exo-planeta a fost si ea descoperita initial tot de Kepler, dar cu ajutorul unor oameni de stiinta indieni, care au confirmat-o drept planeta, nu o cometa sau un obiect astronomic.

Echipa a fost condusa de Abhijit Chakraborty de la Physical Research Laboratory, Ahmedabad. Au lucrat un an si jumatate la Observatorul Gurushikhar de pe muntele Abu din India, observand modificarile luminii emise de steaua in jurul careia se deplaseaza exo-planeta.

In timp ce planeta orbiteaza o stea similara Soarelui, aceasta este de 7 ori mai aproape de ea decat Terra de Soare, ceea ce arunca temperatura de la suprafata ei pana la aproximativ 600 de grade Celsius.

Citeste si  Misterul primului miliard de ani din istoria Universului

Iata ce stim pana acum:

  • EPIC 211945201B are de 27 de ori masa Terrei si un diametru de 6 ori mai mare decat planeta noastra
  • Orbiteaza o stea similara Soarelui aflata la 600 ani-lumina departare de noi
  • Se afla la o distanta de 7 ori mai mica de steaua sa decat Pamantul de Soare, ceea ce inseamna ca un an pe exo-planeta dureaza doar 19.5 zile
  • Temperatura de la suprafata planetei se afla in jurul valorii de 600 de grade Celsius.

Descoperirea ii va ajuta pe savanti sa inteleaga modul in care se formeaza unele planete atat de aproape de stele. De asemenea, ne dovedeste faptul ca India are acum tehnologia si expertiza necesare confirmarii existentei exo-planetelor.

[sursa]