Tech 

New Horizons, pierduta in Spatiu

new horizonsNe-am panicat maxim cand am aflat ca sonda New Horizons nu mai poate fi contactata de cei de la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory din Laurel, Maryland. Computerul principal s-a defectat, iar cel de back-up urmeaza sa intre in functiune, dar procesul poate dura si cateva zile, iar cand mai sunt doar noua pana la indeplinirea misiunii, sau la ratarea ei, fiecare secunda este extrem de importanta mai ales pentru ca New Horizons are o viteza atat de mare, iar Pluto o gravitatie atat de mica, incat sonda va trece pe langa planeta si isi va continua drumul, savantii avand doar cateva ore la dispozitie sa colecteze datele.

De aproape 10 ani, New Horizons zboara catre Pluto, iar sambata, computerul central s-a stricat, fapt ce a generat o pauza in comunicarea cu sonda de 81 de minute. Care ar fi fost sansele? Pentru a trimite comenzi noi catre Pluto, e nevoie de aproape patru ore si jumatate din cauza distantei de 4,5 miliarde de km.

Citeste si  Lenea, marijuana si spațiul cosmic

Sound of Science, desi in concediu, sta cu sufletul la gura si ochii atintiti catre cer sperand ca o misiune atat de importanta nu va esua chiar milimetric. New Horizons este al doilea mare pas pentru Omenire, dupa 1969.

[sursa: The Guardian]

Related posts

Leave a Comment