pamant platEditorial Pseudo-stiinta 

Teoria Pământului plat (I)

pamant platO asemenea idee mi se pare pur si simplu o insulta adusa secolelor intregi care au construit stiinta, creiere iluminate (nu iluminati!) care au reusit sa distinga principii in lumea din jurul lor si care si-au pus intrebari aparent banale precum „de ce cade marul din copac?”, intrebari aflate la distanta foarte mare de majoritatea celor in viata la acea vreme.

Teoria Pamantului plat nu este o noutate, dar pare ca ia avant intr-o lume care a devenit prea comoda, probabil. Atunci cand nu mai ai motive sa-ti pui intrebari inteligente pentru a-ti inova modul de viata si, deci, sociatatea, incepi sa ti le pui pe acelea cretine.

Forma Terrei nu este o intrebare cretina, nicidecum, dar odata incoltita in minte, ar trebui sa si dispara, daca mintea este sanatoasa, pentru ca sunt atat de multe argumente care ar sustine ideea unei sfere incat oricare alta ar trebui sa se evapore aproape instantaneu. Repet, daca mintea este sanatoasa.

Am avut rabdare mai mult de o ora cu argumentele unui domn, Dave. Raspandite pe durata a 5 episoade pe YouTube, ideile sunt sustinute de informatii, imagini etc. Omul se leaga de NASA, evident, Guvernul Federal, putin de ESA si RASA (?). Voi incerca sa redau mai jos cateva idei de-ale sale demontate de mine, atat cat ma duce capul, eu nefiind fizician, astrofician, astronom sau om de stiinta de vreun fel.

1. Fotografii cu Terra din spatiu

Dave pune la indoiala fotografiile facute de la mare distanta de planeta noastra, cum sunt cele cateva capturate de misiunile Apollo, spunand ca este imposibil ca atmosfera sa permita observarea continentelor. De la sol nu poti vedea atat de clar pe o distanta foarte mare, cum ar fi muntii din departare.

Se pare ca Dave nu a inteles inca de ce Soarele este rosu la asfintit. Atmosfera este mai densa la nivelul marii decat este pe varful muntelui Everest. Daca te uiti de la nivelul solului catre un punct in departare, strabati o portiune foarte mare de atmosfera densa. Evident ca poluarea si moleculele de aer si praf te vor impiedica sa observi detalii din departare sau le vor distorsiona. Atmosfera devine clara pe masura ce urci in altitudine. Desi nu exista o limita clara intre atmosfera si spatiul cosmic, exista totusi linia Karman, pe care o folosim pentru a le delimita, iar aceasta se situeaza la 100 km deasupra nivelului marii. Daca privesti Terra din spatiu, lumina reflectata de planeta noastra ajunge la tine dupa ce strabate acesti 100 km de atmosfera, din care doar cativa sunt cu atmosfera densa, care ar putea estompa anumite detalii. Daca, in schimb, privesti spre orizont de la nivelul marii, lumina reflectata ar trebui sa ajunga la tine prin zeci si sute de km de atmosfera densa. Asadar, este normal ca de la nivelul solului sa nu poti vedea pana departe, dar din Spatiu sa fii capabil sa distingi continentele chiar si de pe Luna.

Citeste si  Legatura dintre pseudo-stiinta si IQ redus

2. Steaua Nordului (Polaris)

Steaua Nordului nu se numeste intamplator astfel. Axa Terrei este indreptata spre ea, motiv pentru care, fotografiate cu expunere indelungata noaptea, stelele par a se roti in jurul ei:

steaua nordului

Acest lucru se intampla datorita axei inclinate. De ce este Plolaris in aceeasi pozitie indiferent in ce pozitie se afla Terra in deplasarea ei in jurul Soarelui? Clar, Terra nu se invarte! (omul chiar asta crede)

Pentru ca este mult prea departe! Nu te-ai uitat niciodata pe geamul masinii, privind soarele, in timp ce te deplasai? Sau Luna! Orice directie ai fi abordat, soarele a ramas pe loc. Datorita distantei dintre tine si obiect, in cazul acesta soarele sau Luna, cea pe care o parcurgi tu pe acest graunte de nisip este extrem de mica in comparatie cu milioanele de km pana la astru. Distanta pe care o parcurgi este mult prea mica pentru a fi relevanta in relatia cu Soarele sau orice alt obiect (si mai) indepartat. Din acest motiv, Polaris pare ca sta la locul ei pe cer, iar pentru Polaris si tu cam stai pe loc.

3. Curbura Pamantului

Argumentul orizontului in favoarea unui Pamant plat este acela ca acesta este drept, daca-l privesti de la fereastra avionului care zboara la o inaltime de 10.000 de metri.

Stim de la geometrie ca arcul unui cerc este format din linii drepte. Asadar, cum naiba sa vezi curbura planetei daca privesti de jos? O intaltime de 10 km este un nimic. Pilotii avioanelor militare X si U2 au raportat ca inaltime de la care curbura este vizibila fara probleme cea de 18.000 metri. Avioanele comerciale nu urca mai sus de 10.000, asa ca, pana la momentul in care te vei urca intr-unul militar care zboara foarte sus, va trebui sa ne crezi pe cuvant sau sa ridici un balon meteorologic de care sa atasezi un GoPro pentru a te convinge. Ah, si sa nu uitam de Baumgartner, care a sarit din stratosfera, dar argumentul acesta nu ar sta in picioare pentru ca ar face si el parte din conspiratia masonilor…

Teoria Pamantului plat – Partea a 2-a

Comentariile sunt inchise pentru a nu se aduna aici toti inaptii care cred ca traim pe o farfurie.

Similare