Teoria Pământului plat (II)

Continuam mini-seria privind Teoria Pamantului plat cu partea a doua. Daca vrei sa revii la prima, click aici.

4. Linia orizontului

Dave a facut referire la Samuel Rowbotham, care a plasat in trecutul semi-indepartat un telescop la doar 15 cm deasupra apei unui canal si o barca in capatul acestuia la 10 km distanta. Barca a fost vizibila, deci Pamantul este plat.

O formula, pe care nu stim sa o reproducem, spune ca la o inaltime de 20 cm fata de nivelul marii, orizontul se afla la 1.6 km departare. Adica obiectele aflate mai departe de 1.6 km incep sa dispara, fiind ascunse de curbura Pamantului. Problema cu experimentul lui Samuel Rowbotham este plasarea canalului. Pentru a fi canal, apa trebuie sa curga, deci este necesara o inclinatie care nu urmeaza curbura Terrei. De asemenea, este foarte importanta si inaltimea barcii, care ar fi trebuit sa fie tot de 15 cm. Experimentul ar fi fost relevant daca ar fi fost realizat deasupra unei intinderi de apa precum un ocean.

5. Zborul cu avionul

Datorita formei planetei, ar trebui sa te deplasezi cu viteze diferite fata de axa in functie de locul in care te afli. La Polul Nord ai avea o viteza de 0, daca te-ai afla chiar deasupra axei, iar la Ecuator una de 1.650 km/ora, conform lui Dave. El isi pune intrebarea de ce nu ametesti in cazul unui zbor cu avionul din Europa, unde ai o deplasare de 1.275 km/ora fata de axa, la Ecuator, unde viteza este alta. Faptul ca nu se intampla asta = Pamantul nu este o sfera, nu se invarte, deci este plat.

terra

Raspunsul, Dave, se afla in metrou, avion sau masina. Daca vehiculul pleaca de pe loc, iar inauntru se afla o musca aflata in zbor, ea se va deplasa odata cu acesta, daca spatiul este inchis ermetic, pentru ca odata cu vechiculul se deplaseaza si aerul din interior, in care se deplaseaza musca. Nu vei ameti la destinatie si nici in drum spre aceasta pentru ca sistemul tau de referinta este obiectul in care te afli, adica avionul, si nu simti viteza ci doar acceleratia. Ameteala apare cand exista o discrepanta intre reperele vizuale si miscarea perceputa de urechea interna. De aceea ai rau de masina sau de avion.

6. Lumina Lunii

Aici lucrurile au devenit chiar ridicole. Dincolo de faptul ca luna nu emite lumina infrarosie, deci o absoarbe in totalitate si, deci, ar trebui sa fie verde, iar pentru ca nu este, e clar ca nu e luminata de soare ci are propria sursa de lumina, Dave se intreaba retoric de ce doar norii din vecinatatea ei pe cer sunt luminati, nu intreg cerul.

lumina lunii

Explicatia, si aici, este foarte simpla. Soarele lumineaza tot pentru ca… este o stea! Are multi „lumeni”. Luna reflecta o parte din lumina pe care o primeste, este mult mai mica si, deci, reflecta o cantitate mai mica de lumina decat cea necesara luminarii tuturor norilor de pe cerul noptii. Este diferenta dintre un reflector de scena si o bucata de hartie din dreptul culiselor. Bucata de hartie nu va putea face lumina in spatele scenei…

Citeste si  Astro Fest by Discovery Romania

7. Lansarea rachetelor si navetelor spatiale

Aici, Dave si-a cam dat singur raspunsul, dar a dat-o apoi cotita. A observat ca toate lansarile pe orbita au o traiectorie curba. Rachetele nu urca vertical decat pe o distanta scurta, dupa care tind spre un zbor paralel cu solul. Omul crede ca sunt manevrate de la sol si lansate pentru a cadea apoi in ocean. Aterizarea ar fi realizata de un avion cu aspect de naveta, acelasi de fiecare data.

lansare spatiala nocturna

Lansarile spatiale urmeaza aceasta traiectorie pentru a se plasa pe orbita. Pentru ca Pamantul este rotund, pozitionarea pe o orbita stabila poate fi atinsa la o anumita viteza si un anumit unghi. Ce este, de fapt, zborul in orbita? Nu e altceva decat o cadere continua, numai ca, datorita vitezei foarte mari, nu poti atinge solul. Este ca si cum te-ai invarti in jurul unui stalp tinandu-te de el. Mana ta este gravitatia. Daca lansarea ar fi verticala, te-ai indeparta de planeta catre un punct anume, dar nu ai avea destul combustibil sa scapi de atractia gravitationala a Terrei. Orbitarea te ajuta sa controlezi viteza de deplasare, momentul accelerarii si intoarcerea.

Teoria Pamantului plat – Partea a 3-a

Comentariile sunt inchise pentru a nu se aduna aici toti inaptii care cred ca traim pe o farfurie.