104 sateliți lansați de India într-o singură zi

sateliți
Foto: ISRO

Continuând seria de succese din anul 2016, Agenția Spațială Indiană a lansat ieri în spațiu 104 sateliți la bordul unei singure rachete, stabilind un nou record mondial și plasându-se astfel în fața Roscosmos, care a lansat în 2014, într-o singură zi, 37 de sateliți.

Cei 104 sateliți, ce urmează să capteze imagini la rezoluții înalte cu planeta noastră, au fost lansați la bordul Polar Satellite Launch Vehicle. Racheta a plasat fiecare satelit pe orbită într-un interval de câteva secunde, în timp ce călătorea cu o viteză de 27.358 km/h. La o astfel de viteză, o traiectorie eronată a lansării ar fi putut rezulta în ciocnirea sateliților între ei.

Sateliții, denumiți Doves, au fiecare sub 5 kg și aparțin companiei Planet Labs, o companie din San Francisco fondată în 2010 de foști oameni de știință de la NASA.

Citeste si  Al doilea satelit natural al Terrei si orbita sa ciudata

Agenția Spațială Indiană este un partener mai puțin costisitor pentru astfel de lansări, față de organizațiile similare de pe continentul american sau din Europa. Spre exemplu, costul lansării rachetei Mangalyaan către Marte de către Agenția Spațială Indiană în 2014 a costat cu aproape 600 milioane de dolari mai puțin decât bugetul alocat de NASA pentru o operațiune similară, în același an.

Dezavantajul este că pe măsură ce costurile lansării unor sateliți în spațiu scad, orbita Pământului va deveni mai aglomerată cu deșeuri spațiale atunci când sateliții vor deveni inutilizabili.

[sursa]

Anca Stănescu