Computerul cuantic al Google, de 100 mil. de ori mai rapid decat un PC

procesor D-WaveGoogle a facut publice detaliile ce tin de computerul sau cuantic realizat in parteneriat cu NASA. Compania sustine ca mamutul D-Wave 2X a calculat algoritmi la o viteza de 100 de milioane de ori mai mare decat un computer clasic.

In computatia cuantica, bitii cuantici, cubitii adica, pot avea valoarea atat 1 si 0 separat dar si in acelasi timp. Sunt particule foarte mici suspendate in temperaturi cu putin peste zero absolut si pe masura ce adaugam cubiti, puterea de procesare creste exponential. Datele mari cum ar fi modele computerizate, analize chimice, ar putea fi realizate cu mult mai repede cu ajutorul unui computer cuantic.

Compania D-Wave a vandut deja cateva computere celor de la Lockheed Martin si Los Alamos National Laboratory. Nu este usor de inteles principiul unui computer cuantic daca nu ai o diploma in domeniu, dar ce este usor de explicat e ca oamenii de stiinta au pus un PC normal sa faca niste calcule complicate alaturi de computerul D-Wave 2X si au vazut ca cel din urma a fost cel dintai cu o viteza de 100 milioane de ori mai mare decat computerul clasic.

Citeste si  VIDEO: Ochelari pentru daltonisti

[sursa]