Stim ce sunt petele de pe Ceres!
Am fost fascinati cand sonda Dawn lansata de NASA spre planeta pitica Ceres ne-a trimis imagini cu niste pete albe, luminoase. Sorin a crezut ca este vorba despre gheata, iar eu am sperat sa fie asezari extraterestre. NASA a venit acum cu raspunsul: materialul luminos este sare inghetata cu un continut bogat in amoniac, detaliu care ne ajuta sa intelegem modul in care Ceres s-a format.
Planetoidul contine deozite de sulfat de magneziu alb intitulat hexahidrita in peste 130 de pete aflate langa cratere. Hexahidrita apare sub forma unor fibre pe straturi si pe suprafata rocilor. Pe Terra este foarte rara, fiind vazuta in Spania si cam atat.
Cu ajutorul observatiilor sondei Dawn, oamenii de stiinta cred ca petele s-au format cand exista apa sub suprafata lui Ceres si cand aceasta iesea din subsol in urma unui impact cosmic. Unele sunt capabile sa reflecte jumatate din lumina venita de la Soare.
https://www.youtube.com/watch?v=YHniYnp3PK8
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.