Apa si minerale pe Ceres

ceres
NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Ceres nu ne-a dezamagit. Sonda Dawn a ajuns in 2015 la planeta pitica Ceres, cel mai mare corp care se afla in centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter. Pana de curand, singurele informatii pe care le aveam despre Ceres erau oferite de telescoapele de pe Terra sau din spatiu, care nu erau indeajuns de detaliate.

Dawn a trimis inapoi descoperirile facute. Acum avem o harta a planetei pitice care dezvaluie o suprafata bombardata de cratere, minerale atipice si apa in forma inghetata si, posibil, o atmosfera slaba in vapori. S-a descoperit ca toata suprafata este acoperita in intregime de silicati (compusi care alcatuiesc 90% din scoarta pamantului) cu structura stratificata si complexa: filisolicatii. Au fost identificate doua tipuri anume de silicati: primul este bogat in magneziu, iar celalalt contine o cantitate mare de amoniac. Distributia acestora nu prezinta un model, gasindu-se peste tot pe planeta pitica.

Aparitia acestor silicati ridica insa semen de intrebare. Mineralele nu s-ar fi putut format in urma unui impact, singura explicatie fiind o alterare la nivelul intregii planete care implica existenta unor cantitati mari de apa. Dovada este chiar descoperirea de apa inghetata in unul dintre cratere.

Citeste si  Capsula Apollo pierduta in spatiu acum 50 de ani, gasita
Ceres
CNASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Unul dintre cele mai remarcabile rezultate este detectarea unei explozii bruste de electroni pe parcursul unei saptamani in 2015, care a fost concluzionata ca o furtuna solara. Oamenii de stiinta considera ca protonii rezultati in urma furtunii solare au interactionat cu particulele din atmosfera slaba a lui Ceres, provocand o unda de soc ce a accelerat electronii. Bazat pe observatiile telescopului Hubble, se crede ca Ceres are o atmosfera rarefiata de vapori de apa, date ce sunt confirmate si de sonda Dawn.

Aceasta planeta pitica are o scoarta de magneziu ce protejeaza rezervele de apa inghetata si continua sa capteze atentia. Cu siguranta informatiile de pe Ceres nu se vor opri aici.

Tea Filip

[sursa][sursa][foto][foto]