201 broaste testoase gigantice in Galapagos, dupa 150 de ani

9484-aldabra-giant-tortoise-1680x1050-animal-wallpaperEcuadorul a eliberat in arhipelagul Galapagos, pe Insula Santa Fe, 201 broaste testoase, o subspecie similara cu cea disparuta din zona acum peste 150 de ani.

Insula Santa Fe obisnuia sa fie „casa” unei subspecii gigantice de broasca testoasa: „Chelonodis sp”. Numarul populatiei a inceput sa scada, in secolul 18, cand piratii si bacanii i-au invadat ecosistemul si au inceput sa o vaneze. Expertii sustin ca in Insulele Galapagos au trait 14 subspecii de testoase, dintre care 3 sunt disparute. Ultimul membru „Chelonoidis abigdani” o testoasa cunoscuta ca „Lonesome George” a murit in urma cu 3 ani.

Citeste si  7 peisaje de pe Pamant, care par de pe alta planeta

Cele 201 de testoase eliberate sambata, au fost crescute in captivitate, intre 4 si 10 ani. 30 dintre ele au montate radio-transmitatoare, pentru a putea fi localizate.

Reintroducerea unor specii in zonele din care au disparut este un pas foarte important pentru conservarea resurselor naturale. Proiectul va studia si schimbarile care vor avea loc, in ecosistem, avand in vedere ca testoasele vor convietui cu cele 6500 de iguane care „le-au luat locul” pe insula.

[sursa]