5 alimente evitate de orice altă specie

Oamenii sunt, cu adevărat, omnivori. În marea noastră adaptabilitate, reușim să mâncăm cam orice. Am fost curioasă să descopăr ce alimente consumă oamenii de care alte animale nu s-ar atinge nici plătite. 

1. Ardei iuți

Dintre mamifere suntem singurii care mâncăm ardei iuți. Iar păsările consumă specii din genul Capsicum pentru că sunt insensibile la capsaicină, substanța care dă „iuțeala”. Capsaicina este toxică pentru alte animale pentru că le irită tubul digestiv, lucru care se întâmplă și la noi. Diferența este că oamenii sunt singura specie cunoscută care găsește plăcere în pericol și durere.

2. Ciocolată

Cu toate că alte animale încă nu au devenit experți elvețieni în procesarea boabelor de cacao, s-au făcut varii studii care documentează toxicitatea ciocolatei la câini (cele mai frecvente victime), pisici și șoareci. Iar alte animale care sparg capsula boabei de cacao, consumă orice altceva în afară de boaba crudă, care are un gust destul de astringent. În mod evident, și pentru oameni ciocolata este toxică la cantități îndeajuns de mari – dar, pe de altă parte, orice este, inclusiv apa.

Citeste si  Pastilele cu broccoli, in lupta anti-cancer

3. Fugu

Pe același principiu cu ardei iuți, oamenii sunt singurele animale care mănâncă volitiv fugu sau pești din familia  Tetraodontidae (pufferfish). Majoritatea conțin doze mari de tetrodotoxina, o otravă mai puternică ca cianura. Desigur, fugu sunt preparați de bucătari cu licență, cu foarte mare atenție. Dar, chiar și așa, există 20-44 de decese anuale în zonele unde acest pește este consumat. Singurele animale care mănâncă acești pești ori sunt rezistente la otravă, ori dau peste un rar pește neotrăvitor ori…au greșit. Cu toate acestea, există unele dovezi că o specie de delfin ingerează cantități mici de pufferfish pentru a deveni „high”.

4. Usturoi

La câini, pisici, peruși, maimuțe, usturoil dă hemoliză, adică distrugerea celulelor roșii. Compușii volatili din usturoi sunt folosiți pentru a alunga insectele, inclusiv puricii. La oameni, doze mari de usturoi irită tractul gastro-intestinal și pot cauza tulburări de coagulare. Singurele animale care ar avea un beneficiu de pe urma consmului de usutoroi sunt vacile, la care aparent s-ar reduce drastic emisiile de gaz metan. 

5. Brânză cu mucegai

Brânza cu mucegai poate conține diverse toxine, printre care roquefortina C, care își ia numele după specia de penicilină din care se face brânza Roquefort. Aceste toxine pot ucide câini, pisici, bovine și șobolani. Și la oameni consumul excesiv de brânză albastră este periculos, în special datorită cantităților mari de sare conținute.