A fost descoperita o particula compusa numai din forta nucleara

gluoniDupa decenii de cercetare, oamenii de stiinta spun ca au identificat o particula compusa numai din forta nucleara. Existenta ei a fost una pur teoretica in modele standard din fizica particuellor si au evitat ochiul oamenilor de stiinta inca din anii ’70. Acum, o echipa din Austria spune ca a gasit dovezi ale existentei ei observand injumatatirea unei alte particule cunoscute drept f0.

Protonii si neutronii, particule ce compun tot ce ne inconjoara, sunt formati din particule mici elementare intitulate quarci, iar quarcii sunt tinuti laolalta de alte particule numite gluoni. Acestia sunt lipsiti de masa si sunt considerati varianta complicata a fotonului pentru ca, asa cum fotonii sunt responsabili de forta electromagnetica, gluonii au de-a face cu forta nucleara tare. Cu asta se ocupa ei.

Citeste si  VIDEO: Cum functioneaza un microscop cu electroni

Diferenta ar fi ca fotonii nu sunt afectati de forta pe care o exercita pe cand gluonii da. Asta inseamna ca fotonii nu sunt legati intre ei prin electromagnetism, dar gluonii sunt prin forta lor, adica prin cea nucleara formand bile de gluoni.

Cel mai aproape am fost de o asemenea aglomerare de gluoni in cazul a doi candidati: f0(1500) si f0(1700), care sunt particule subatomice numite mezoni, compuse dintr-un quarc si un anti-quarc fiecare.

[sursa]