Abilități învățate ca în Matrix?
Daca suna prea frumos pentru a fi adevarat, probabil ca si este. Saptamana aceasta, o echipa din California de la HRL Laboratories a anuntat ca au inventat o interfata care ne-ar putea invata cum sa pilotam un simulator de zbor printr-o tehnica intitulata transcranial direct current stimulation (tDCS) care, spun ei, accelereaza invatarea si retinerea abilitatilor.
„Am masurat tiparele activitatii cerebrale a 6 piloti comerciali si de armata si le-am transmis novicilor in timp ce invatau sa piloteze un avion intr-un simulator de zbor” – Matthew Phillips
Acesta a mai adaugat ca tehnica le-a imbunatati ritmul invatarii. Suna fain, nu? Ca atunci cand Neo a invatat jiu-jitsu si kung fu prin upload direct in creier in Matrix. Invatarea unei abilitati cu efort zero este un vis. In ciuda titlurilor ca cel de mai sus, suntem departe de asa ceva.
Trecand peste dezamagiri, ce este in neregula cu inventia lor?
In jurnalul Frontiers of Human Neuroscience, echipa de la HRL Labs descrie experimentul care a implicat 32 de participanti fara experienta in pilotaj si 6 piloti experimentati. Pilotii au pilotat un avion intr-un simulator de zbor in timp ce activitatea cerebrala le era inregistrata. Apoi, subiectii au fost asezati in simulator iar creierele au fost stimulate pentru a imita activitatea cerebrala a pilotilor. Uneori erau stimulate aleatoriu pentru a elimina un posibil efect placebo.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca semnalele electrice intensitate joasa pot modula capacitatea de invatare.
Prima problema este cea a jurnalului in care echipa a ales sa publice lucrarea. Frontiers of Human Neuroscience este detinut de Frontiers Media, care a fost in centrul multor controverse in anii trecuti, publicatia fiind fortata sa retraga mai multe studii si sa le apere pe cele suspectate de a fi platite pentru publicare, un model blamat de oamenii de stiinta.
In acest caz, vorbim despre o vina prin asociere. Calitatea cercetarii se afla in concordanta si cu jurnalul in care este publicata.
A doua problema e ca echipa pare sa se afle sub o imensa presiune pentru ca aceasta inventie sa functioneze sau macar sa dea impresia ca functioneaza. Mark S. George, profesor de psihiatrie, radiologie si neurostiinte la Universitatea de Medicina din Carolina de Sud a declarat ca rezultatele sunt bazate pe un studiu mic in care sunt implicati angajati vulnerabili, facut de oameni de stiinta cu patente aflate in asteptare ce vor fi influentate de finalul sau. A mai adaugat ca in trecut, rezultatele studiilor tDSC au esuat in a fi reproduse.
Ce pare ca se intampla aici e ca rezultatele ar putea fi reale. rDCS-ul pare sa imbunatateasca capacitatile de invatare, dar este o diferenta mare intre asta si capacitatea de a invata instantaneu ceva de la o alta persoana fara a avea experienta in domeniu.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.