Scanarile neuronale arata ce simt cainii

ac8118c8e893b687a64cb23254dced99 (2) (1)Oamenii iubesc cainii, dar oare acestia ne iubesc inapoi? Sau aparentul entuziasm e o forma de actorie? Doua echipe au folosit RMN-ul pentru a afla.

Nu putem sti, din pacate, ce gandesc cainii, dar putem vedea ce parti ale creierului folosesc in situatii diferite, iar asta este destul.

Cand oamenii sunt studiati astfel, li se arata diferite fotografii sau clipuri video pentru a le observa raspunsul. Dar Gregory Berns de la Emory University din Atlanta spune ca simtul olfactiv este cel mai important si puternic simt al cainilor. Deci le-a dat unor caini mirosuri ale unor straini si oameni pe care acestia ii cunosc observandu-le raspunsurile in timp ce erau intr-un rmn.

Studiul a inclus caini care au stat nemiscati in scanner. Savantii au observat ca cele mai ample raspunsuri au venit la mirosurile oamenilor familiari, decat la cele ale unor caini.

Citeste si  Întrebări cotidiene #1

Totodata, au dovedit ca tonul face muzica, iar cainii raspuns la ton asa cum o fac si oamenii. I-a uimit tendinta cainilor de a privi oamenii in ochi, ceea ce lupii nu prea fac. Alte animale care fac acelasi lucru sunt primatele.

„Relatia cu stapanul este mult mai importanta pentru caini decat pentru orice alt animal de companie”, sune Attila Andics de la Eotvos Lrand University din Budapesta.

Din pacate, inca nu au studiat pisicile si probabil e mai bine asa.

[sursa]