Acupunctura – functioneaza?
Acupunctura a fost folosita de o treime din populatia lumii de mai bine de 2500 de ani. Cu toate acestea, din varii motive, incluzand lipsa de traduceri, scepticismul la medicina orientala, lipsa de experti occidentali si lipsa de studii de mare amploare, acupunctura nu a fost vazuta ca o optiune viabila de tratament.
In 1979 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a creat o lista preliminara cu 43 de afectiuni in care acupunctura functioneaza. In 2014 s-a creat o lista definitiva cu 28 de boli in care acupunctura a fost dovedida a functiona prin studii de mare amploare si alte 63 in care probabil functioneaza, dar este nevoie de mai multe cercetari. Multe din bolile in care acupunctura functioneaza au ca simptom durerea (durerea in stomatologie, durerea postoperatorie, durerile de spate etc.); cateva se refera la diverse forme de greata si varsaturi; doua sunt interesante – aparent, acupunctura poate ajuta si in hipotensiune si in hipertensiune.
Durerea este influentata de acupunctura prin doua mari mecanisme. In primul rand, stimularea nervoasa periferica genereaza eliberarea de endorfine (un fel de morfina a noastra) si de factori imunomodulatori, care reduc inflamatia si, astfel durerea. In al doilea rand, se pare ca acupunctura „reseteaza” caile durerii aflate in sistemul nervos central. In mod asemanator, acupunctura actioneaza pe centrii nervosi ai gretii. In plus, scade secretia de acid gastric a stomacului. Asupra tensiunii arteriale, au fost descoperite trei mecanisme care colaboreaza pentru a o mentine la valori normale prin acupunctura: stimularea secretiei de oxid nitric, care imbunatateste circulatia periferica; scaderea oxidarii (un stimulent al hipertensiunii); blocarea adrenalinei.
In ciuda a din ce in ce mai multe cercetari care investigheaza mecanismele si efectele acupuncturii pe grupuri din ce in ce mai mari de oameni, exista un puternic scepticism. Chiar si medicii care o considera folositoare considera acupunctura o terapie de rezerva, in caz ca managmentul initial da gres. Daca nu din alt motiv, ci pentru ca este foarte usor ca pacientul sa fie tratat de un acupuncturist „fals” („sham” in engleza) si foarte greu pentru un medic occidental sa-si dea seama cand este acupunctura corect realizata. Nu numai atat, dar sunt diverse studii care arata ca acupunctura falsa da aceleasi rezultate cu cea adevarata, contrazicand alte studii care demonstreaza beneficiile celei adevarate.
Medic specialist în medicina internă. Și-a terminat doctoratul în Țările de Jos, în cadrul unui program Marie-Curie. Momentan, predă în cadrul unui program de masterat Metodologii în Cercetare Medicală și scrie de zor.