Ce se intampla cand iti amorteste un picior

piciorNi se intampla tuturor si credem ca nu mai circula indeajuns de mult sange in zona respectiva, asa e? Un picior, poate un brat intreg in timpul somnului… Apoi simtim intepaturi puternice pana cand revin simtul tactil si capacitatea de a misca membrul. Da, stim chinul acesta, dar ce se intampla, de fapt?

Pierderea simtului tactil dar si a capacitatii motorii sunt cauzate de o compresie temporara a nervilor. Cand nervul este presat, nu mai poate comunica semnalele spre coloana vertebrala si apoi spre creier corect. Nervii transporta semnale electrice precum apa intr-un furtun. Semnalele sunt transmise dintr-o parte a corpului spre creier si primesc apoi mesaj. De exemplu, daca atingem ceva fierbinte, nervii din mana vor transmite un mesaj catre creier, unde vor fi recunoscute ca „durere”, ceea ce te va determina sa retragi mana.

Citeste si  Strategia de vaccinare australiana functioneaza

In cazul unor nervi presati, nu mai circula aceste semnale intre ei si creier. Un asemenea nerv presat deseori este cel fibular, ce se afla in zona genunchiului si care amorteste cand tinem picioarele incrucisate mult timp. Pana acum credeam si noi ca amorteala vine dintr-o proasta circulatie a sangelui in acea zona, dar, de fapt, este vorba despre sistemul nervos.

Intepaturile care urmeaza dupa ce incepem sa ne miscam apar in momentul in care nervii incep sa comunice din nou.

[sursa]