Cea mai veche apa de pe Terra este mult mai veche decat stiam

apaOamenii de stiinta au descoperit un rezervor de apa aflat la mare adancime. Este situat in Canada si are cel putin 2 miliarde de ani vechime. 

In 2013, au gasit apa si au datat-o ca avand „varsta” de 1.5 miliarde de ani, dar cercetand situl au descoperit o alta sursa si mai veche in subteran. Descoperirea initiala a lichidului antic in 2013 a venit de la o adancime de 2.4 km intr-un tunel subteran dintr-o mina, dar adancimea minei de 3.1 km, cea mai adanca mina de metal, le-a oferit cercetatorilor oportunitatea de a cauta si mai in profunzime.

Noua sursa a fost descoperita la 3 km adancime, iar cantitatea nu este deloc una mica. Apa subterana curge foarte lent comparata cu cea de la suprafata, cu un debit de 1 metru pe an, dar atunci cand trece prin gaurile facute in mina, debitul creste la 2 litri pe minut.

Citeste si  Bazinul de scufundari de la Rio s-a inverzit

Prin analizarea gazelor dizolvate in apa aceasta antica, cercetaotrii au reusit sa o dateze: 2 miliarde de ani vechime, cea mai veche apa de pe Terra. Descoperirile au fost prezentate saptamana aceasta la American Geophysical Union Fall Meeting din San Francisco si urmeaza a fi verificate. Daca verificarile vor confirma informatiile descoperite, implicatiile ar fi uriase.

[sursa]