Zona arctica se incalzeste de doua ori mai repede decat restul planetei

urs polarCu ocazia incheierii anului 2016, putem spune ca zona arctica a trecut prin cel mai fierbinte an inregistrat vreodata, iar cercetatorii au descoperit ca se incalzeste de doua ori mai repede decat restul planetei.

Potrivit NOAA, in regiunea arctica a existat o scadere a cantitatii de gheata marina si zapada, cu temperaturi la Polul Nord cu 20 de grade mai ridicate decat media normala a lunii noiembrie.

„Foarte rar am primit semnale mai clare si puternice ale incalzirii globale in zona arctica decat in 2016” – Jeremy Mathis, director al programului de cercetare arctica din cadrul NOAA

Raportul, care contine date oferite de 61 de oameni de stiinta din 11 tari, arata ca temperatura aerului deasupra zonei arctice din octombrie 2015 si pana in septembrie 2016 au fost cele mai inalte observate incepand cu anul 1900. A concluzionat, de asemenea, scaderea cantitatii de gheata marina in toate lunile anului 2016 si in toate regiunile cu exceptia Marii Bering in timpul iernii.

Citeste si  Planeta doboară recorduri de căldură

A fost descoperita o schimbare in ciclul carbonului din cauza topirii permafrostului la latitudinile nordice. Potrivit CNN, din cauza faptului ca in permafrost avem cantitati mai mari de carbon decat in intreaga atmosfera si pentru ca acesta se topeste intr-un ritm nemaivazut, vom avea in curand parte de o infuzie de CO2 si metan in atmosfera, unde avem deja mult prea mult.

„Trebuie sa spun ca 2016 a fost cel mai extrem an pentru zona arctica din cati am vazut. E o nebunie.” – Mark Serreze, director al Centrului National American de Date privind Zapada si Gheata, Colorado

Raportul poate fi accesat pe site-ul NOAA. Mai jos, un sumar video:

[sursa]