Apa cu zahar, mai buna decat energizantele

apaIndustria bauturilor energizante este una extrem de banoasa, departamentele de marketing fiind foarte ocupate in a da impresia ca acestea sunt vitale pentru performantele sportive, dar un studiu britanic a demonstrat ca apa cu zahar e tot ce-ti trebuie pentru a-ti impinge limitele.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Bath au testat efectele bauturilor bazate pe glucoza si zahar pe ciclisti pentru a afla care sunt mai bune in limitarea scaderii nivelurilor de carbohidrati. Acestea sunt vitale cand vine vorba de rezistenta fizica pentru ca ne ajuta sa mentinem glicemia la un nivel confortabil, a spus Javier Gonzales. Desi cunoastem destul de bine schimbarile care au loc in nivelul de carbohidrati in muschi, stim prea putin in privinta optimizarii celor din ficat.

Atat zaharoza cat si glucoza sunt carbohidrati absorbiti usor de organism pentru a produce energie. Dintr-o perspectiva moleculara, sunt extrem de diferite. Glucoza se aseamana foarte mult cu fructoza. Cand acestea se combina, rezulta zaharoza, catalogata drept dizaharida.

Citeste si  Obezitate provocata de transplant fecal

In timp ce multe bauturi energizante contin zaharoza, unele inglobeaza un amestec de glucoza si fructoza, altele doar glucoza. Pentru noi, toate au acelasi gust, dar sunt descompuse diferit de organism. Structurile lor moleculare afecteaza modul in care sunt asimilate de corp, zaharoza fiind cea mai rapida. Asta inseamna ca bauturile bazate pe glucoza creeaza disconfort, iar oamenii de stiinta sustin ca apa cu zahar este tot ce-ti trebuie pentru efort fizic.

[sursa]