Astrofizicienii spun ca Rusia si Turcia mint in privinta avionului doborat

avion rusescSaptamana trecuta, un avion militar rusesc a fost doborat langa granita Turciei cu Siria, dupa ce autoritatile turce sustin ca avionul le-a incalcat spatiul aerian pentru 17 secunde fara permisiune si ca acesta nu a raspuns avertismentelor emise prin radio.

Autoritatile ruse au declarat ca varianta turcilor este falsa si spun ca avionul a fost doborat in spatiul aerian sirian, dar acum doi astrofizicieni belgieni pun la indoiala ambele variante.

Turcia

Pe blogul Katholieke Uniersiteit Leuven, Tom Van Doorsselaere si Giovanni Lapenta au calculat, dupa vizionarea filmarii si analizand distanta de unde ar fi fost lovit de racheta si pana unde a atins solul, ca avionul se deplasa cu o viteza mai mare decat a declarat Turcia. Conform autoritatilor turce, avionul se afla la 2km in interiorul Turciei inainte de a fi doborat si ca ar fi cazut la 8km departare in teritoriul Sirian. Din aceste numere, fizicienii au calculat ca avionul ar fi trebuit sa se deplaseze cu viteza de 960 km/ora, ceva normal, dar asa ar fi trebuit ca aparatul de zbor sa se fi situat in spatiul aerian turc timp de 7 secunde, nu 17.

Cei doi oameni de stiinta nu cred ca au existat 10 avertismente pe durata a 5 minute pentru ca, in cazul unei viteze de 960 km/ora, nu s-ar fi aflat atat de aproape de granita cu Turcia. Ei s-au intrebat cum autoritatile turce ar fi putut prezice ca avionul va intra in spatiul aerian. Avioanele de vanatoare rusesti sunt extrem de agile, iar acesta ar fi putut schimba traiectoria in orice secunda pentru a evita granita.

Citeste si  Cosmonautii rusi au zburat cu arme in spatiu

Rusia

Autoritatile ruse sustin ca avionul a facut o intoarcere la 90 de grade dupa ce a fost lovit pentru a evita teritoriul turc. Varianta aceasta ar fi avut logica, daca ar fi fost vorba despre alt tip de avion. Avand in vedere masa avionului si viteza pe care o avea, o asemenea manevra ar fi fost imposibila. Ar fi fost posibila in cazul unui obiect cu mult mai greu sau rapid.

Este posibil ca cei doi astrofizicieni sa fi gresit din cauza informatiilor incomplete si nu trebuie luate ideile lor ca dovezi irefutabile, dar este clar ca ambele tari isi acopera niste urme. Cele doua natiuni nu sunt sincere in totalitate: violarea spatiului aerian turcesc ar fi fost pe o durata de maximum 10 secunde, iar manevra pilotului rus nu corespunde legilor mecanicii.

[sursa]