Roverul Curiosity a descoperit dovezi ale existentei apei pe Marte

WaterOnMars2_gcc_bigConditiile neprietenoase de pe Marte fac putin probabila sustinerea apei in stare lichida, insa, datorita unui antigel natural, anume percloratul, o sare a acidului percloric, un firicel de apa se formeaza langa ecuatorul planetei, in Craterul Gale, noapea. Aceasta se evapora imediat dupa rasaritul soarelui.

Descoperirea facuta de Roverul Curiosity a fost publicata in revista Natura Geoscience in acest weekend. Studiul sustine ca intre atmosfera si suprafata planetei se intampla un schimb activ de apa, temperaturile foarte reci excluzand, insa, posibilitatea existentei microorganismelor.

O echipa de cercetatori de la Universitatea de Tehnologie Lulea, condusa de Javier Martin-Torres, a analizat, timp de un an martian, date despre umiditate si temperatura. Deocamdata nu a fost detectata apa in sine, ci conditiile de formare a acesteia, pe suprafata.

Citeste si  Asteroidul care ne-a ratat are un satelit

Percloratul este o sare care scade temperatura de inghetare a apei si are proprietatea de a atrage moleculele de apa din atmosfera si de a le concentra intr-o saramura lichida, coroziva. Saramura s-ar putea forma in partile mai inalte ale craterului, in timpul noptii, insa s-ar evapora imediat ce solul si aerul incep sa se incalzeasca, dupa rasarit.

Umiditatea depinde de temperatura aerului si de cantitatea de vapori. Masuratorile roverului au variat intre 5% in timpul dupa-amiezelor de vara si 100% in timpul noptii, toamna si iarna.

Craterul Gale este unul dintre cele mai putin probabile locuri in care sa se formeze apa in stare lichida, comparat cu alte locuri, mai umbroase, aflate la altitudini mai ridicate.

[sursa]