O provocare cu ardei iuti aproape ca a ucis un om

ardei iuti
Brent Hofacker/Shutterstock

Natura noastra competitiva este cea care ne determina sa ne impingem limitele cat mai departe, dar, uneori, natura se intoarce impotriva noastra. Recent, un barbat de 47 de ani a ajuns la Urgente in San Francisco in urma unei competitii cu ardei iuti. S-a ales cu o gaura in esofag. O gaura!

Rana l-ar fi ucis, daca nu ar fi fost tratat imediat. Ardeii Bhut Jolokia se afla in topul celor mai iuti si durerosi ardei chili. Sunt depasiti pe scara Scoville, care masoara senzatia de caldura, Naga Viper, Trinidad Moruga Scorpion si Carolina Reaper.

Inainte de ajunge la spital, pacientul a fost la un restaurant si a consumat un burger cu piure de ghost pepper ca parte a unui concurs de mancat. Doctorii au vazut cum agoniza din cauza unor dureri insuportabile in abdomen si piept imediat dupa concurs. Daca mai trebuie mentionat – concurentul a consumat toata mancarea.

Sase pahare de apa nu l-au ajutat deloc. De asemenea, un cocktail gastrointestinal a esuat in a-i ameliora simptomele, printre care se numara si pulsul de 106 batai pe minut. Doctorii au observat si ca nu ajungea destul oxigen la organe. L-au operat pentru a-i introduce un tub in piept care sa colecteze fluidul ce continea material de la hamburger, ceapa si alte elemente vomitive. Acela a fost momentul cand au observat gaura de aproape 2 cm. A avut nevoie de 3 tuburi in piept si unul gastric pentru a incepe sa se recupereze.

Citeste si  O posibila fantana a tineretii

Cele din piept au fost scoase dupa doua saptamani si a inceput sa tolereze fluidele in ziua 17. Dupa 23 de zile, pacientul a putut pleca din spital desi inca trebuia sa se hraneasca prin tubul gastric. Ruptura esofagiana poarta denumirea de Sindrom Boerhaave si este cauzata de voma. Chiar si cu tratament, 20-40% dintre pacienti mor din cauza sindromului. Fara tratament, rata mortalitatii se apropie de 100%.

Petru Stratulat

[sursa]