Artefact Apollo 11, vandut din greseala

apollo 11
NASA

NASA si procurorii federali incearca sa recupereze sacul in care astronautii misiunii Apollo 11 au colectat rocile lunare in 1969, obiect vandut accidental la o licitatie anul trecut.

Oficialii spun ca sacul a fost vandut din cauza unei erori care a insemnat sacii Apollo 17 si Apollo 11 cu acelasi numar de inventar, eroare ce s-a evidentiat in momentul in care noul proprietar a trimis sacul Apollo 11 inapoi la NASA pentru autentificare.

NASA a decis sa-l pastreze, iar acum agentia spatiala si procurorii federali lucreaza pentru a tine aceasta „comoara nationala” in posesia NASA, dar noul proprietar, Nancy carlson din Illinois, sustine ca a cumparat obiectul cu bunacredinta, ceea ce inseamna ca a inceput o batalie legala.

Partea amuzanta este ca nu e pentru prima data cand sacul acesta a fost subiectul unei controverse. In 2005, Max Ary, fondatorul si directorul Cosmosphere and Space Centre din Kansas, a fost gasit vinovat pentru furtul si vanzarea la licitatie a artefactelor spatiale apartinand NASA ce i-au fost imprumutate pentru expunere.

Citeste si  Document NASA: motorul EM Drive functioneaza

In timpul anchetei ce l-a vizat pe Ary cu 2 ani mai devreme, oficialii NASA au descoperit sacul in garajul sau impreuna cu alte artefacte pe care planuia sa le vanda.

Acum, NASA spera sa discute cu acelasi judecator federal care a ajutat-o sa recupereze sacul de la Ary pentru a-l lua d ela Carlson, care l-a achizitionat anul trecut pentru suma de 995 de dolari. De vreme ce Carlson a cumparat obiectul printr-o licitatie guvernamentala si nu a comis nici un delict, a demarat propriul proces impotriva NASA pentru a recupera sacul Apollo 11.

Dat fiind faptul ca sacul are resturi lunare in material, NASA spera ca judecatorul federal sa accepte ca noul proprietar sa fie despagubit pentru ca agentia spatiala sa poata pastra obiectul.

[sursa]