Cinci noi asteroizi troian descoperiti pe orbita lui Neptun

asteroizi, neptun, soareO echipa internationala de astronomi, condusa de Hsing-Wen Lin de la National Central University din Taiwan, a descoperit cinci asteroizi de tip troian pe orbita lui Neptun. Descoperirea a fost facuta cu ajutorul PS1 – Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) aflat in Hawaii.

Cercetatorii au identificat patru asteroizi de tip troian L4, ceea ce inseamna ca orbiteaza cu 60 de grade inaintea lui Neptun, si un asteroid L5, aflat in urma planetei la 60 de grade.  L4 si L5 indica puncte Lagrange, doua dintre cele cinci pozitii posibile intr-o configurație orbitala unde un obiect mic, afectat doar de gravitatie, teoretic poate fi stationar relativ la doua obiecte mai mari. Nou-detectatele obiecte au diametrele cuprinse intre 100 si 200 de kilometri.

Astronomilor le-a atras atentia faptul ca asteroidul L5 este mult mai instabil din punct de vedere dinamic fata de ceilalti patru, ceea ce ar putea sugera o captura temporara mai recenta in norul troian din jurul planetei. Ceilalti patru se afla acolo de mai bine de un miliard de ani si ar putea avea origini primordiale.

Citeste si  Masina timpului - 23 septembrie

Echipa a descoperit si faptul ca nu exista niciun troian cu inclinare orbitala intre 10 si 18 grade (cea mai instabila zona din punct de vedere dinamic), aratand o distributie bimodala a axei asteroizilor. Acestia se impart in doua grupe: una cu o inclinare a axei mica, sub 10 grade, si una cu o inclinare mare, peste 18 grade.

Acum cercetatorii se concentreaza pe descoperirea culorii acestor asteroizi pentru a confirma teoria existentei celor doua grupuri.

Ana Maria Nica

[sursa]