AUDIO: Astronauții au auzit „muzică” pe partea întunecată a Lunii

apollo 10A aparut de curand informatia cum ca astronautii misiunii Apollo 10 au auzit muzica pe care au catalogat-o „space music” pe partea intunecata a Lunii in timpul misiunii ce a servit drept repetitie inainte de aselenizarea propriu-zisa. Totul s-a intamplat in luna mai 1969 in timpul orbitarii satelitului, cand modulul lunar si cel de comanda au plutit in formatie decuplate.

Echipajul aflat atat in primul cat si in al doilea modul comunica prin intermediul statiilor radio, iar in castile acestora a aparut un zgomot foarte ciudat in zona in care comunicarea cu Terra este imposibila din cauza pozitionarii Lunii intre module si echipa de la sol. Astronautii au descris sunetul ca fiind „muzica” probabil pentru ca acesta semana putin cu sunetele prezente in filmele SF ale vremii.

Inregistrarile audio din module ii surprind pe cei trei astronauti in timp ce nu stiau daca sa transmita informatia la sol, dupa ce stabilesc o legatura radio cu Terra, dar acest lucru s-a datorat faptului ca nu au considerat a fi un lucru important pe langa cele care se desfasurau in acea parte a misiunii.

Citeste si  Muzica de la birou dauneaza concentrarii

Au aparut imediat si teorii ale conspiratiei care au acuzat NASA de secretizarea documentelor misiunii, avand ca dovada indoiala echipajului de a transmite informatia spre Mission Control, dar misiunile Apollo au fost secretizate automat ca protocol, avand in vedere ca s-au desfasurat in plin Razboi Rece, dar in 2008 au fost facute publice. „Incidentul” audio a fost prezent si in cartea biografica a unuia dintre astronauti inca de  acum foarte mult timp.

Asadar, ce naiba s-a auzit in castile astronautilor? Este important de retinut faptul ca sunetul nu a venit din spatiu si ca echipajul l-a receptionat numai prin intermediul comunicatiei radio, iar asta inseamna ca a fost rezultatul interferentelor radiourilor celor doua module in banda VHF.

Nici o conspiratie, deci…

Subiectul este abordat de primul episod din seria „Nasa’s Unexplained Files” de pe Discovery Science.

Surse

news.Discovery.com
news.Discovery.com
CNN.com