AUDIO de pe fundul Gropii Marianelor

groapa marianelorOamenii de stiinta au publicat prima inregistrare audio realizata in cel mai adanc punct al Terrei, Challenger Deep, de pe fundul Gropii Marianelor. Sunetele ne ajuta sa percepem lumea intunecata din adancuri.

Per total, stim foarte putine lucruri despre ceea ce se afla in Groapa Marianelor, aflata la fundul Oceanului Pacific, pentru ca este foarte dificil sa o exploram, dar Robert Dziak, un oceanograf de la NOAA, a aflat ca putem asculta ce se intampla acolo, chiar daca nu putem cobori prea des. Echipa sa a scufundat un hidrofon capsulat in titan si l-a lasat sa inregistreze timp de 23 de zile.

Iata cateva sunete facute de anumite specii de balena:

Primul lucru pe care-l observam este faptul ca pentru un loc in care presiunea este de 7 tone pe 2,5 cm patrati si in care soarele nu ajunge, este destul de zgomotos, iar acest lucru se datoreaza undelor sonore care se deplaseaza pe distante foarte mari in apa. Groapa Marianelor, am putea spune, este ca o hala cu ecou foarte puternic.

Citeste si  VIDEO: Meduză bizară observată lângă Groapa Marianelor

Intr-una din inregistrari putem auzi elicea unei barci care se deplaseaza pe suprafata apei la 11 km distanta. De asemenea, pot fi auzite cutremurele si chiar un taifun de la suprafata.

Barca

Cutremur de 5 grade langa Guam

Hidrofonul a supravietuit la acea adancime si a inregistrat mai mult de trei saptamani datorita ingineriei.

„Presiunea acolo este incredibila. A trebuit sa coboram hidrofonul cu o viteza de doar 5 metri pe secunda pentru a face fata schimbarii de presiune” – Haru Matsumoto, inginer de la Universitatea de Stat din Oregon

NOAA incearca sa afle care este zgomotul natural de fond de pe fundul oceanelor pentru a intelege cat din cel actual este cauzat de activitatea umana si cum acesta afecteaza viata marina.

[sursa]