Australia se va deplasa cu 1.5 metri mai la nord

australiaDatorita dinamicii tectonice, intregul continent al Australiei s-a mutat cu 1.5 metri in ultimii 22 de ani, desincronizand-o cu sistemele GPS. Pentru a rezolva problema, guvernul a anuntat ca latitutinea si longitudinea tarii vor fi actualizate pentru a reflecta noua pozitie.

Plana australiana este cea mai rapida din categoria celor tectonice continentale si se deplaseaza spre nord si un pic spre est cu o viteza de 7 cm pe an. Toata miscarea poate acumula tensiune care se elibereaza prin cutremure, dar cel mai vizibil rezultat este deplasarea intreguui continent spre Ecuator in fiecare an, ceea ce inseamna ca tara aceea nu este acolo unde credem ca este…

In acest moment, hartile digitale stiu unde se afla o tara pe baza coordonatelor oferite de guvern. Daca ne uitam pe Google Maps, telefonul trimite un semnal care este reflectat inapoi de satelitii GPS de pe orbita. In functie de semnalul reflectat, telefonul poate calcula longitudinea si latitudinea pentru a ne plasa pe harta oficiala a unei tari.

Citeste si  Marea Bariera de Corali inghite plastic

In cazul Australiei, aceste coordonate au fost actualizate in 1994, iar de atunci continentul s-a mutat cu 1.5 metri. Nu este o discrepanta mare pentru cei care doresc sa foloseasca Google Maps, pentru ca marja de eroare este de 5-10 metri, dar pe masura ce tehnologia evolueaza, dar intram in era masinilor autonome care sunt dependente de GPS.

[sursa]