Avion care va putea zbura spre orice colt al lumii in doar 4 ore

image_1024Firma britanica Reaction Engines Limited lucreaza la un sistem de motoare care ar putea propulsa 300 de pasageri oriunde in lume in maximum 4 ore. Aceleasi motoare ar putea fi folosite pentru a duce un avion in spatiul cosmic.

Poarta denumirea de SABRE si se bazeaza pe un device numit precooler – tehnologie care raceste aerul care intra in sistem cu 1000 de grade Celsius in 0.01 secunde. Asta corespunde unei raciri de 400 megawatti. Avionul va „respira” oxigen, motoarele functionand la o putere cu mult mai mare.

SABRE va fi utilizat in doua avioane prototip, unul comercial, care va transporta pasageri de la Buxelles la Sidney in maximum 4 ore, si unul spatial comandat de la distanta.

Sistemul precooler cantareste aproape o tona si este compus dintr-o aglomeratie de tevi foarte subtiri pline cu helium condensat. Ele aspira caldura din aer, racindu-l pana la -150 grade Celsius inainte sa intre in motor.

Citeste si  Vantul intergalactic dezintegreaza gazul raspunzator de formarea stelelor

Primul zbor de test – 2019. Avionul spatial Skylon va avea 82 metri lungime si va decola si ateriza precum un avion normal. Va costa 1.1 miliarde de dolari.

Nu va avea ferestre, dar deja tehnologia a avansat suficient de mult pentru a monta camere in exteriorul navei, care sa transmita imagini in interior pe pereti, facand avionul practic transparent.

[sursa]