Butonul de reset al bioritmului

ochiRitmul circadian, sau bioritmul, este influentat in mod negativ de elementele stresante din viata noastra. De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au alcatuit o imagine de ansamblu asupra acestuia si intelegerii modului sau de functionare. Acum, savantii au gasit butonul care reseteaza bioritmul la soareci si spera ca in viitorul apropiat sa creeze tratamente care sa ajute bioritmul sa se adapteze fara probleme la provocarile mediului in care traim.

Ritmurile circadiene sunt modificari psihologice, mentale si comportamentale care urmeaza un ciclu de 24 ore si care sunt guvernate de schimbarea luminii. Aceste oscilatii sunt in legatura cu molecule din organism cunoscute ca bioritmuri si este jobul lor sa coordoneze corpul pentru a-l tine sincronizat in permanenta cu mediul inconjurator.

Citeste si  Studiu: Chiar poti muri de "inima rea"

Se stie de ceva timp ca ceasul principal este o gramajoara de neuroni dintr-o regiune intitulata Nucleul Suprachaismatic. Totusi, oamenii de stiinta nu stiau daca petrurbarea activitatii lor poate schimba modul in care se activeaza. Au demonstrat acum ca poti controla prin activarea sau dezactivarea anumitor celule, setandu-ti, astfel, bioritmul ca fiind cel de noapte sau de zi.

Am discutat despre optogenetica aici, in cazul soarecilor, prin care putea fi manipulata setea. Acelasi principiu se aplica si bioritmului.

[sursa]