Pasarile conduc stolul pe rand

TOP ibisesForma literei V a stolurilor este una eficienta dpdv energetic. Potrivit unui studiu din Proceedings of the National Academy of Sciences, pasarile zboara in formatie preluand pe rand conducerea.

Un alt studiu, publicat in Nature in 2014, a aratat ca pasarile migratoare ibis se pozitioneaza strategic una in spatele celeilalte pe diagonala pentru a beneficia de turbulentele create de aripile celei din fata. Fiind sincronizate, economisesc energie in timpul zborurilor lungi, mai ales ca jumatate dintre pasarile tinere mor din cauza epuizarii in timpul primei migratii. Intrebarea este: cine ar fi nebun sa zboare in varful stolului?

Pentru a vedea de ce exista acest comportament aparent altruist, o echipa de savanti a urmarit 14 pasari ibis tinere, crescute de oameni in Austria. Au atasat cate un dispozitiv de 23 grade de fiecare pasare pentru a aduna date in timpul unui zbor in spatele unui aparat de zbor.

Citeste si  FOTO: In ochiul uraganului Dorian!

Au descoperit ca pasarile preluau conducerea pe rand. Fiecare petrecea 32% din timp in spatele unei alte pasari si apoi restul in frunte indiferent de relatiile genetice dintre ele. Au schimbat pozitiile atat de des incat cooperarea si-a aratat rezultatele imediat.

[sursa]