Câinii și câteva primate au molecule ce le-ar permite percepția câmpurilor magnetice

cainePasarile sunt capabile sa navigheze pe distante de mii de km pentru a reveni in fiecare an in acelasi punct datorita modului in care percep campurile magnetice, un simt ce poarta numele de magnetoperceptie. Acum, cercetatorii au demonstrat ca si ochii unor caini, anumite primate si ursi contin aceleasi molecule considerate responsabile de aceasta capacitate in cazul pasarilor, sugerand ca aceste mamifere ar putea avea aceleasi calitati.

Moleculele suspectate de acest „al 6-lea simt”, pe care, din pacate, oamenii l-au pierdut pe drum, sunt cunoscute drept criptocrome 1a si fac parte din grupul moleculelor sensibile la lumina care ajuta bacteriile, plantele si mamiferele in reglarea ritmului circadian.

Desi anumite mamifere, precum liliecii si cartitele-sobolani, sunt suspectate ca avand capacitatea de a simti campurile magnetice, nu a studiat nimeni, pana acum, prezenta moleculelor magnoreceptive.

O echipa de cercetatori condusa de Institutul Max Planck din Germania a demonstrat pentru prima data ca este prezenta o versiune a acestei molecule in cazul mamiferelor, intitulata criptocroma 1, precum cainii, lupii, ursii, vulpile si bursucii. A fost gasita si in retinele anumitor primate ca urangutatii si cateva specii de macaci.

Sa ne intelegem, prezenta criptocromei 1 nu inseamna ca aceste animale au capacitatea de a percepe campurile magnetice, precum pasarile, pentru ca molecula ar putea juca alt rol in ochii lor, dar cercetatorii au motive bune sa sugereze ca prezenta este un indiciu al magnetoreceptiei. Pentru inceput, molecula a fost descoperita in segmentele exterioare ale fotoreceptorilor conici sensibili la lumina albastra si untravioleta. De ce ar fi un aspect important? Ei bine, tot acolo a fost gasita si in cazul pasarilor. Dincolo de acest aspect, localizarea in acea zona a conurilor nu influenteaza ritmul circadian si nici perceptia unor culori. Este posibil ca aceste animale sa aiba un simt magnetic ce are legatura cu sistemul vizual, dupa cum au scris cercetatorii in Nature Scientific Reports.

Citeste si  Campul magnetic al gaurii negre super-masive a Caii Lactee, studiat pentru prima data

Marea surpriza a aparut cand savantii au descoperit ca din 90 de specii de mamifere examinate, doar cateva aveau criptocroma 1, iar acestea nu au inclus mamifere cunoscute pentru orientarea magnetica precum soarecii si liliecii, care ar putea naviga in alte moduri, cum ar fi prin intermediul magnetitei, particule feroase gasite in celule care sunt ca niste busole minuscule. Pasarile se folosesc de ele pentru a-si cunoaste pozitia.

[sursa]