Diamant violet rar descoperit în Australia

diamant violetEste una dintre cele mai rare pietre pretioase din lume si a fost descoperita in mina Argyle din Australia situata in regiunea East Kimberley din vestul Australiei (hahaha!). Acesta este locul din care vin cele mai multe diamante roz si rosii din lume, care costa de pana la 50 de ori mai mult decat diamantele normale, aproximativ 1 milion de dolari pe carat.

Diamantul violet, aflat in proprietatea companiei de minerit Rio Tinto, a avut 9.17 carate cand a fost scos din pamant, redus la 2.38 de carate in urma prelucrarii. Pana acum au fost prelucrate pietre cu un total de 12 carate in 32 de ani, ceea ce demonstreaza raritatea diamantelor violet.

Diamantele albe sunt chiar comune, de aceea raritatea este una creata artificial de catre companii pentru a ridica preturile. In cazul celor colorate, raritatea este una reala.

Citeste si  Aisberg cu forma ciudata

In 2015, au fost produse diamante cu un total de 135 de milioane de carate. O industrie de 14 miliarde de dolari. Cand compari asta cu totalitatea diamantelor violet de 12 carate prelucrate in ultimii 32 de ani, realizezi cat de special este acesta abia descoperit.

Cum se formeaza diamantele colorate? Ei bine, oamenii de stiinta nu stiu sigur, dar ideea generala este aceea conform careia particule diferite se amesteca in procesul de cristalizare ceea ce duce la o schimbare moleculara a diamantului alb.

[sursa]