VIDEO: Este ilegal să știi acest număr

numar primIn SUA ai fi arestat daca ai avea acest număr in posesie. Este ilegal sa stii, sa ai in posesia sau sa distribui un numar prim extrem de lung. Calitatea sa de numar prim il face atat de sensibil in ochii legii americane. Numerele prime sunt unicorni matematici si sunt din ce in ce mai putine din cauza limitei creierului uman cand vine vorba de identificarea altora noi.

Un numar prim este acela care poate fi impartit la el sau la 1. Nu pot fi impartite la alt numare pentru a obtine un numar intreg. De exemplu, 7 poate fi impartit la 7 sau la 1. Daca-l impartim la alte numere, obtinem un rezultat cu zecimale. Putem confirma calitatea prima a unui numar atunci cand acesta este mic, precum 7 sau 29, dar matematicienii au trecut de pragul asta.

In ianuarie, a fost anuntat cel mai mare numar prim cu 22 de milioane de cifre si a fost scris pe scurt asa: 274,207,281-1. Imagineaza-ti cat ar dura sa testezi fiecare posibilitate pentru a afla in urma carei inmultiri a rezultat cheia care la baza are acest numar. Un computer poate ajunge la acest rezultat in urma unei inmultiri, daca are numerele pe care trebuie sa le inmulteasca, dar va avea nevoie de mii de ani de calcule pentru a ajunge de la rezultat la numerele care-l compun.

Citeste si  Cel mai lung nr. prim - 22 mil. cifre

Aici este secretul criptarii informatiei. Criptarea este, in esenta, un numar prim. Atunci cand te loghezi la internet banking, trimiti bancii un numar prim atasat parolei tale. Banca are deja in sistem numerele prime care, prin inmultire, rezulta in numarul tau, si pe baza lor iti ofera accesul. De aceea, decriptarea unor informatii altfel decat prin utilizarea acelor numere (chei) din sistemul de securitate dureaza atat de mult si necesita o putere de calcul aproape inimaginabila. Malware-ul de tip ransomware, programe care iti cripteaza informatiile de pe harddisk si din retea, reprezinta cancerul internetului in prezent. Este aproape imposibil sa decriptezi ce au criptat hackerii. Singura solutie este plata rascumpararii in speranta ca acestia iti vor oferi cheia (compusa din numerele care inmultite rezulta in cel urias care sta la baza blocarii fisierelor tale).

Iata de ce este ilegal sa stii si sa distribui numarul prim in forma sa detaliata:

[sursa]