O bacterie crește în spațiu mai mult cu 60% decât pe Terra

statia spatiala internationalaMomentan nimeni nu poate explica de ce, dar cercetatorii au descoperit ca, din cele 48 de tulpini crescute pe Statia Spatiala Internationala, o bacterie nu doar ca s-a adaptat la mediul lipsit de gravitatie ci il prefera.

Potrivit unui nou studiu, Bacillus safensis JPL-MERTA-8-2, o tulpina descoperita pe un rover Mars Exploration la Kennedy Space Center in Florida inaintea lansarii din 2004 a crescut cu 60% mai mult in spatiu decat in coloniile de control de pe Terra si nu intelegem inca de ce.

Cea mai importanta diferenta intre cele doua medii este gravitatia, dar David Coil, microbiolog de la University of California, crede ca gravitatia nu ar trebui sa afecteze aceste microorganisme pentru ca sunt prea… mici. S-ar putea ca anumiti factori sa nu afecteze individul ci comunitatea.

„Presupunerea mea este ca asa ceva sa se intample in cazul acesta. Lipsa gravitatiei este un factor benefic nu individului ci dezvoltarii comunitatii, dar sunt necesare mai multe experimente pe Statia Spatiala Internationala.” – David Coil

Este interesant faptul ca in timp ce celelalte 47 de tulpine de bacterii nu au prosperat precum B. safensis in spatiu, nici nu au suferit. Cele mai multe culturi s-au comportat ca pe Terra.

Citeste si  VIDEO: Timelapse de pe Statia Spatiala dupa metoda "Birdman"

Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Peer J, iar acum urmeaza alte teste mai complexe pentru a afla exact la ce raspund microbii. Coil deja a descifrat genomul pentru a intelege mai bine ce ii influenteaza.

Testele de la bordul Statiei Spatiale Internationale sunt cruciale pentru a afla ce s-ar intampla daca am trimite din greseala echipamente contaminate bacteriologic in Spatiu, unde microorganismele acestea s-ar putea dezvolta pe alte planete, avand in vedere ca dorim colonizarea Sistemului Solar.

[sursa]