VIDEO: Împăturirea hârtiei cu presa hidraulică
Exista un mit care spune ca nu poti impaturi o foaie de hartie de mai mult de 7 ori pentru ca la fiecare impaturire, grosimea hartiei se dubleaza si va fi necesara o cantitate uriasa de energie pentru face asta de 7 ori. Datorita unei liceence din SUA, Britney Gallivan, stim ca o hartie poate fi impaturita de mai mult de 7 ori, dar nu cu mult. Ea detine recordul mondial pentru 12 impaturiri.
De ce este dificila impaturirea? Dupa cum explica Dr. Karl Kruszelnicki, daca incerci sa impaturesti o foaie A4 cu lungimea de 300 mm si grosimea de 0.05 mm, vei atinge niste valori serioase foarte repede.
„Prima data cand o impaturesti la jumatate, lungimea devine de 150 mm si grosimea de 0.1 mm. A doua impaturire injumatateste lungimea (75 mm) si dubleaza grosimea (0.2 mm). La a 8-a impaturire vei ajunge cu o lungime de 1.25 mm si o grosime de 12.8 mm. Este mai groasa decat lunga si daca incerci sa o indoi vei avea de-a face cu o integritate structurala echivalenta cu cea a otelului.”
De fapt, daca treci de logistica situatiei si esti multumit cu ipoteza acesteia, trebuie sa-ti spunem ca o hartie impaturita de 20 de ori va avea o grosime de 10 km. Everest e mai mic.
- 30 de impaturiri – grosime de 100 km
- 42 de impaturiri – grosimea va acoperi distanta pana la Luna
- 81 de impaturiri – grosime de 127.786 ani-lumina, cam cat galaxia Andromeda
- 103 de impaturiri – grosimea va depasi Universul observabil, deci va avea peste 93 miliarde de ani-lumina
In experimentul de mai sus, totul a mers fara probleme pana la a 7-a impaturire. Pe masura ce hartia este presata, auzim un bang si vedem cum hartia pur si simplu explodeaza intr-o substanta dura si casanta. Nici macar nu mai arata a hartie. Asadar, ce naiba s-a intamplat?
Thomas Amidon, profesor la Suny’s College of Environmental Science and Forestry, spune ca explozia nu a fost cauzata de fibra lemnoasa din hartie ci de carbonatul de calciu. Aceasta substanta este adaugata pentru a face hartia mai opaca si dura decat ar fi compusa numai din fibra lemnoasa.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.