Capsula Apollo pierduta in spatiu acum 50 de ani, gasita

Inainte cu doua luni de aselenizarea misiunii Apollo 11, o alta capsula a fost extrem de aproape, dar s-a pierdut in spatiu. Misiuntea Apollo 10 ar fi trebuit sa fie o repetitie generala pentru urmatoarea. Ar fi indeplinit toate sarcinile mai putin aselenizarea propriu-zisa. In interior, au fost plasate doua personaje din desene animate. Modulul de comanda a fost botezat Charlie Brown, iar cel lunar Snoopy.

In timp ce Charlie Brown a ajuns inapoi acasa, Snoopy a ramas undeva, acolo, in spatiu. Modulul lunar a fost lasat pe o traiectorie in jurul Soarelui.

Precum un ac in carul cu fan cosmic, sansele gasirii capsulei au fost de 235 de milioane la 1. Dupa 50 de ani, la aniversarea Apollo 11, astronomii sunt convinsi in proportie de 98% ca au gasit-o.

Initiata de astronomul amator Nick Howes, cautarea a inceput in 2011. In acel moment, la 40 de ani dupa misiunea Apollo 11, ultimele pozitii si informatii orbitale au fost influentate de Soare, Terra si gravitatia Lunii. Asta inseamna ca astronomii, voluntarii si studentii a trebuit sa scormoneasca printre terabytes de informatii venite de la diferite telescoape.

Citeste si  Astronomii observa cel mai indepartat obiect al Sistemului Solar

Nici acum nu poate fi confirmata descoperirea 100%, dar sansele sunt de partea cercetatorilor. Confirmarea ar veni numai in urma unei amprente radar.

Data viitoare, cand Snoopy va fi ceva mai aproape de Terra, va fi peste 18 ani.

[sursa]