Cassini a detectat particule de praf din afara Sistemului Solar

cassiniSpatiul interstelar este de regula gol, dar nu atat de gol pe cat ne-am imagina… Exista nori de praf interstelar, compusi din particule foarte mici provenite din explozii supernova, praf care ajunge la noi pe masura ce Sistemul Solar se deplaseaza prin galaxie. Compozitia prafului este misterioasa, asa ca inca din 2004 Cassini a pornit in cautarea lui pentru a afla mai multe.

Nicolas Altobelli, om de stiinta de la ESA, si colegii sai au analizat 36 de particule de praf detectate de Cassini. Desi numarul pare a fi mic, acesta este de cinci ori mai mare decat praful colectat de alte misiuni precedente. Praful este compus in principal din magneziu, calciu, fier, siliciu si oxigen. Firicelele de praf au trecut prin procese repetate pana sa ajunga in Sistemul nostru Solar.

Rezultatele, publicate in Science, ii vor ajuta pe astronomi sa inteleaga originea si evolutia prafului interstelar, rolul sau in ciclul materiei cosmice si formarea stelelor si planetelor. Detectarea este foarte importanta pentru ca este foarte dificila in Sistemul nostru Solar.

„Soarele se deplaseaza in jurul centrului galactic si intampina nori interstelari. Zburam prin Norul Local Interstelar de zeci de mii de ani cu o viteza de 26 km pe secunda. Exista un flux de heliu si praf ce intra in Sistemul Solar” – Nicolas Altobelli

Particulele interactioneaza cu gravitatia Soarelui, cu lumina acestuia si campul magnetic interplanetar. Ele „curg” intr-o anumita directie dar se amesteca in acelasi timp cu material local. In cazul planetei Saturn, este vorba despre cristale foarte mici de gheata din inelul E.

Citeste si  VIDEO: Sonda Cassini se pregătește de Marele Final

[sursa]