Catalin Beldea (Stiinta si Tehnica): „Incercam sa reintroducem Manualul de Astronomie in scoli”

catalin beldeaLa Editia Speciala #8 am avut onoarea sa-l intervievam pe Catalin Beldea de la revista Stiinta si Tehnica, un adevarat vanator de eclipse, care a strabatut Globul in lung si-n lat pentru a documenta cat mai mult fenomenul astronomic, de la nivelul marii si pana la multi km altitudine.

Eclipsa partiala de Soare pe 20 martie, in Romania

Sorin Badea: Avem parte anul acesta de o eclipsa totala de soare.

Catalin Beldea: Una de soare si una de luna, in septembrie, vizibila si in Romania in faza de totalitate. In martie, pe 20, chiar la echinoctiul de primavara, avem o eclipsa totala de Soare, dar care nu se va vedea totalitatea din Romania, dar vom vedea partialitate.  O magnitudine mai mare vedem mai spre vest, Oradea, de exemplu. Va fi destul de mediatizata. Eu ma duc in banda de totalitate. E interesant sa vezi alea 2 minute de eclipsa totala de soare. Alerg peste tot pe glob sa prind astfel de totalitati. Ultima a fost in 2013. Deci am stat degeaba in 2014.

Sorin Badea: Am inteles ca in 2015 ai un plan special. Despre ce este vorba?

Catalin Beldea: Credeam ca va fi pentru prima data cand voi zbura in conul de eclipsa a unei eclipse totale de soare, dar s-a intamplat in 2013 pentru ca am avut la sol nori si o furtuna de nisip. Am vazut-o de la 3000 metri altutidine in Kenya dintr-un avion cu usa dechisa. De data asta vom zbura la 11.000 m altitudine intr-un avion cu usa inchisa. O vom vedea de la geam. Asta e partea proasta. Partea buna e ca la altitudinea aia nu vom avea nori, nici o obstructie. Vom avea in schimb o altitudine foarte limpede. Cerul este aproape negru acolo, atmosfera este rarefiata, aproape de Polul Nord, aproape de Paralela 64, unde atmosfera este mai joasa. Inaltimea troposferei ajunge la 16km la Ecuator, iar la Polul Nord la 9km. Iesim spre stratosfera, practic.

Petru Stratulat: De cat timp faci asta?

Catalin Beldea: Din 1999 practic. M-am imbolnavit de „umbrafilie”.

Petru Stratulat: Nu te plictisesti sa fotografiezi de fiecare data acelasi lucru?

Catalin Beldea: Pentru voi e la fel, insa eclipsa se schimba in fiecare an datorita atmosferei soarelui, care se numeste corona. Ea ia tot felul de forme in ciclul soarelui de 11 ani. E alungita la minimum solar si rotunjita la maximum. Am avut maximum in 2013 in Kenya. Acum se va duce spre minimum.

Petru Stratulat: Ai avut dificultati intr-o expeditie anume?

Catalin Beldea: Cele mai mari au fost in 2009 in China, cand a fost innorat. Nu am iesit din casa 2 luni apoi de suparare. Am fost pana acolo, degeaba. Nu am dispus de un buget serios care sa-mi permita sa fug spre locuri fara nori. A trebuit sa stau la punct fix, la sud de Shanghai. Asta e marea aventura. Sa fugi si sa o si prinzi. Ca degeaba fugi daca ai nori.

Cum a inceput totul

earth-and-moon_site1Sorin Badea: De a venit pasiunea pentru fotografierea eclipselor?

Catalin Beldea: Asta cu eclipsele a venit in 1999, odata cu eclipsa vizibila din Romania, dar eu sunt pasionat de astronomie de mic, de la 8 ani jumate. In 86 am auzit la radio ca vom avea vizita cometei Halley. Am scris asta de multe ori in revista Stiinta si Tehnica, stiu ca eram in fata blocului si jucam v-ati ascunselea. M-am ascuns asa bine ca am avut timp sa ma uit spre luna vreo 10 minute. Avea un halou si eu am crezut ca e cometa in jurul lunii. Asa m-a prins astronomia.

Sorin Badea: Cat de grea este astrofotografia?

Catalin Beldea: O putem face oricum. E de mai multe feluri. Cu un telefon mobil, orice aparat foto, orice obiectiv. Nu e nevoie sa cumparam lunete, telescoape, monturi de urmarire a cerului. In nici un caz. Fotografia poate fi earth & sky. Daca vrem galaxii, planete, Marea Pata de pe Jupiter, satelitii sai, ne trebuie scule serioase.

Sorin Badea: Am avut un telescop newtonian, la 1000 lei, si am reusit sa surprind cu el atat Saturn cu tot cu inele, din Bucuresti, in timpul  unei pene de curent, si fotografia a fost facuta cu telefonul mobil prin ocular.

Catalin Beldea: Da, se poate. Asa am descoperit personal, la 10 ani. Deschideam geamul camerei, eram pe sud, si cu luneta incercam sa vad diverse locuri pe cer. Tin minte ca era o steluta mai serioasa pe cer. Am indreptat luneta si am vazut ca avea ceva precum astigmatismul. Era alungita. Avea inel. Era Saturn! Am ramas un fan al Saturnului. Se poate face astrofotografie cu orice. Trebuie sa iesi din Bucuresti, chiar aproape, 40 km distanta.

Eclipsa totala de Soare observata de la 25km altitudine

eclipsa stratosferaPetru Stratulat: Care a fost cea mai mare satisfactie a ta intr-o eclipsa?

Catalin Beldea: In 2006, Side sudul Turciei, dar cel mai interesant proiect a fost in 2012 cu echipa Stiinta si Tehnica si cu ROSA cand, din Outbackul Australian, am reusit sa lansam un balon stratosferic in conul de eclipsa solara. Am avut un record comunicat de la autoritatea lor spatiala ca am atins locul 3 in altitudine all-time pe Australia. 38 km, dar eclipsa a fost observata de la 25 km de instrumentele noastre si vreau sa spun ca s-a mai intamplat treaba asta o singura data intr-un proiect NASA in 1963 finantat cu 1-2 milioane de dolari la vremea aceea la ei acasa, in America. Sa te duci din Romania in Australia cu tot echipamentul pentru a lansa un balon stratosferic…

Sorin Badea: Unde pot gasi doritorii informatii despre ce faci?

Catalin Beldea: Astrofoto.ro e site-ul meu personal, dar proiectele sunt puse si pe stiintasitehnica.com. Pot fi gasite acolo, proiectul din Australia sigur. Pe youtube pot gasi daca dau la cautare eclipser one si pot vedea zborul stratosferic, 8 min in conul de eclipsa solara la 20km, ce a vazut camera pusa in balon.

eclipsa beldea 2Petru Stratulat: De unde pasiunea pentru eclipse in special?

Catalin Beldea: Nu stiu sa-ti raspund. Eclipsa din 1999 m-a fascinat, dar nu m-a prins total. Ca dovada ca in 2001 am pierdut doua eclipse, 2001-2002, si am pierdut-o si pe cea din 2003 din Antarctica. M-as intoarce in timp pentru a ma duce acolo. A fost ceva special acolo. Nu a fost la rasarit, caci acolo soarele se invarte in jurul tau. Pasiunea m-a prins in 2006, cand am vazut cea mai frumoas coroana solara in Turia. A mai fost frumos si in Siberia in 2008, dar atmosfera nu a mai colaborat cu mine pentru ca era mult praf ridicat.

Sorin Badea: Cum pregatesti expeditia?

Catalin Beldea: Primul lucru la care ma uit este vremea. Ma intereseaza nebulozitatea in zonele pe unde trece banda de totalitate si-mi place sa-mi pun luneta, telescopul si toate instrumentele la sol. Exista locuri de unde se va observa de pe Terra, insa la 20 martie, la echinoctiu, sansele din Insulele Feroe sansele de a o vedea sunt de 10%, iar din insulele Svalbard sunt de 35%. De obicei e ceata densa in perioada asta in Svalbard, chiar daca statistica imi arata ca nori nu prea sunt. Ar fi sanse de 50% sa fie senin, dar persista ceata. Adica am niste nori de joasa altitudine pe care nu-i vede satelitul. Daca as fi ales Svalbard, as fi inchiriat o barca pentru ca asa te poti misca foarte usor printre fiorduri pe acolo.

Sorin Badea: Cum e sa fugi dupa o eclipsa?

Catalin Beldea: Sa faci stiinta la o eclipsa iti trebuie sa pui instrumentele la sol la punct fix. Nu prea poti fugi dupa ea. Daca ti le pregatesti de acasa, in mod normal trebuie sa merg cu echipament de 30-40kg, cum am facut in Siberia, sa-l pun in loc fix si sa observ de acolo. Daca vreau neaparat sa observ, cu ochii mei, trebuie sa am un echipament foarte usor, pana in 7kg. Iau rucsacul in spate, ma urc in primul avion usor, barca sau masina, fug 30-40km de nori si vad pe un cer senin.

Citeste si  Marius Ioan Piso, ROSA: Industria aerospaţială românească creează lucruri foarte complicate, foarte sigure şi foarte scumpe

avion eclipsaSorin Badea: Ce ai alege dintre barca si avion?

Catalin Beldea: Avionul e cel mai sigur, zboara deasupra norilor, dar si vaporul este o solutie. Sunt sanse mari sa se vada eclipsa de la 20 martie de pe apa pentru ca nu esti limitat de drumuri. In insulele Svalbard sunt 2-3 drumuri accesibile. Daca vrei sa evadezi trebuie sa o iei la picior. In Feroe la fel. Cu un vapor te descurci mult mai usor. Avionul este sfant aici.

Soarele a rasarit direct in eclipsa totala

Petru Stratulat: A fost Antarctica cel mai ciudat/special loc din care ai observat o eclipsa?

Catalin Beldea: Apropo de ce Antarctica. Se intampla si acum. Sase luni, Polul Nord a fost scufundat in intuneric. In prima zi, din cauza refractiei atmosferice, soarele rasare mai repede cu o zi. Eh, pe 20 martie va rasari dupa 6 luni direct in eclipsa. E foarte interesanta. Am incercat sa fac un proiect cu un spargator de gheata rusesc. Urma sa plecam de la Murmansk. Costa vreo 50.000 euro. M-am hotarat sa nu merg mai departe pentru ca gheata incepe de la paralela 85, nu e mare, cam 1-2 metri, dar cu incalzirea globala nu se stie cat de groasa e gheata.

Sorin Badea: Ce alegi si de ce intre o eclipsa de soare si una de luna?

Catalin Beldea: Intrebarea nu se pune pentru ca aceasta de soare este… Eclipsa de luna se vede de pe tot globul, acolo unde avem luna pe cer. Cea de soare se vede dintr-o banda ingusta de 13 km, pe lungimea de un sfert de glob. Trebuie sa fugi dupa ea.

Sorin Badea: Veti merge cu un avion. Veti fi singurii?

Catalin Beldea: Dr. Glen Schneider, cel care a organizat zborul a incheiat acordul cu Air Berlin de acum 2-3 ani. Nu e usor sa interceptezi umbra eclipsei ca sa mai castigi cam un minut pentru ca vom merge odata cu ea. Vor mai fi 10 avioane. Sunt unele speciale, Falcon, puse la cale de alt celebru vanator de eclipse, Xavier Jubier, care se vor ridica la 15.000 metri altitudine. Acolo cerul este negru, vor fi in stratosfera.

eclipsa catalin beldeaPetru Stratulat: Care a fost cel mai inalt punct terestru din care ai observat o eclipsa?

Catalin Beldea: Cred ca in Kenya. Platoul este destul de inalt. Acolo am observat-o din avion. Daca as fi stat la sol, oricum as fi observat din cel mai inalt punct. Aveam jos norii si sus eclipsa, iar umbra eclipsei s-a plimbat pe nori.

Petru Stratulat: Cum popularizezi stiinta?

Catalin Beldea: Scriu rubrica de astronomie acolo de trei ani.

Sorin Badea: Ce sfaturi ai pentru incepatori?

Catalin Beldea: Tehnologia ne ajuta si nu ne trebuie nu stiu ce tip de echipament special. Cu un buget de 1000 lei putem achizitona un telescop bunicel, sau o luneta buna, oculare, trepied bun si sa iesim din Bucuresti in zone mai putin poluate luminos. Comana e o zona buna, Fundulea la fel. Majoritatea obiectelor care pot fi observate de incepatori se vad pe cerul de sud. E bine sa nu mergem in nordul capitalei pentru ca in sud vom vedea un glob de lumina, adica Bucurestiul. Trebuie sa iesim spre sud sau spre mare. Autostrada ne ajuta sa evadam rapid din Bucuresti.

Sorin Badea: Tu si colegii de la Stiinta si Tehnica mergeti prin tara incercand sa atrageti copii spre stiinta.

Catalin Beldea: Noi numim proiectul acesta Academia Stiinta si Tehnica. Il punem in practica de cativa ani impreuna cu prof. Mironov prin tara, in scoli, licee si universitati, acolo unde suntem chemati de comunitatea locala. Punem in scena un Science Show. Suntem 3-4 speakeri. Fiecare vorbeste pe domeniul sau. Eu vorbesc despre astronomie, aduc imagini, filmulete. Copiii sunt foarte incantati. Asa cum spune si prof. Mironov: avem destui economisti, ne-ar mai trebui si ingineri.

Manualul de Astronomie inapoi in licee

inelul de diamant eclipsaSorin Badea: Care e feedbackul de la copii?

Catalin Beldea: Daca nu au la dispozitie tot felul de lucruri, cum au copiii din Bucuresti, se bucura foarte mult cand vine redactia Stiinta si Tehnica sa le spuna ceva. In tara copiii sunt mult mai interesati decat cei din Bucuresti. Cei de aici au foarte multe atractii, lucruri de facut. In tara, e altceva. Noi incercam cu toate puterile din 2011 sa reintroducem cumva Manualul de Astronomie in scoli. S-a scos, nu mai exista Astronomie nici macar in clasa a 12-a. Eu nu as pune-o in clasa a 12a ci in a 7-a sau a 8-a, cand copilul incepe sa faca geometrie si trignonometrie.

Petru Stratulat: Am avea destui profesori?

Catalin Beldea: Aici avem o problema. Eu am avut o profesoara de geografie care ne-a predat. Poate si cel de matematica. Nu stiu cand s-a scos, dar in 2000 a disparut.

Sorin Badea: Subiect sensibil – revista Stiinta si Tehnica. Ati trecut prin multe probleme, sincope. Cum va merge acum? Sunteti singurii sau putinii care mai au astfel de subiecte pe print.

Catalin Beldea: Stirea este ca am preluat revista, noi cei din redactie. Nu mai este intr-un trust. Este a noastra si incercam sa o ridicam la nivelul firesc al calitatii continutului de stiinta. Incercam sa aducem stiinta romaneasca, se face stiinta in Romania. Noi credem ca lucrurile pot fi traduse, puse in pagina si vandute rapid. Ei bine, noi nu suntem obisnuiti asa. Noi vrem sa facem lucrurile cum trebuie facute. Exista proiecte care se duc spre NASA, ESA si Aero din Romania. Boeingul este facut din mai multe lucruri dezvoltate in Romania.

Cautarea primului neandhertalian de pe teritoriul Romaniei

kenya eclipsaSorin Badea: Care sunt planurile in general in 2015?

Catalin Beldea: Avem cateva proiecte extraordinare. Pe langa ale mele pe care le cunosc in amanunt, cum ar fi eclipsele si Ziua Astronomiei, am avea un proiect de interes national: gasirea primului neandhertalian din Romania. Avem un specialist in redactie, Adrian Nicolae, si vrem sa facem acest proiect national. Exista descoperiri peste tot in Europa. Se stie ca au trait si aici, in Romania, dar nu au fost gasiti. In zona Hategului ar trebui cautat, Apuseni. Vom incerca sa dam drumul proiectului. Nu stiu cat va dura sau daca va avea succes.

Petru Stratulat: Statul va va ajuta cumva?

Catalin Beldea: Sper sa ne ajute. Fiind un proiect de anvergura nationala, ar fi bine sa ne ajute. Proiectul e si frumos, poate deveni spectaculos si poate insemna mai mult decat frunza aia in privinta popularizarii imaginii Romaniei.

Sorin Badea: Ai vrea sa transmiti ceva tinerilor?

Catalin Beldea: Fiica mea are 9 ani. E in clasa a treia si are in mana in fiecare zi tehnologie. Vrand-nevrand dau de tehnologie si e bine sa o foloseasca in mod corect. Ar fi bine ca si la scoala sa fie implementata intr-un anumit fel pentru a intelege ce se intampla. Ar putea deveni mult mai interesant prin proiecte educationale. Noi putem da o mana de ajutor prin Stiinta si Tehnica.

[interviul pe larg]

[foto: astrofoto.ro]